Ervaringsleren
Zoeken
Home
Over ons
Links
Contact
Home » Nieuws

Ervaringsleren: een theoretisch kader - Karine Vermeylen

121 reacties | reageer hier

Ervaringsleren: een theoretisch kader

 

 

-       enkele centrale begrippen

-       de ervaringslerencyclus van Kolb

-       “edgework” : leren op de grens van de eigen referentiekaders1. Ervaringsleren is een krachtige methodiek, maar … geen wondermiddel

De betekenis van een situatie waarmee iemand geconfronteerd wordt, is niet objectief gegeven in de situatie, maar “zit tussen iemands oren”. Ervaringsgericht begeleiden betekent de lerende helpen in bewust worden van de betekenis “that he brings to the activity” (Hovelynck, 1999-2000). Ervaringsgericht begeleiden is faciliteren in expliciteren van onderliggende referentiekaders die iemands gedragsmogelijkheden bepalen. Niet altijd gemakkelijk, noch voor de lerende noch voor de begeleider ! Een ervaringsgerichte begeleider begeleidt op deze manier de lerende in bewustwording, keuzes maken, “buiten zijn referentiekaders leren denken” en … uiteindelijk in “het zichzelf vooruit helpen”.

 

Ervaringsleren is een wijze van leren waarbij de lerende zelf zich actief engageert in het exploreren van voor hem zinvolle en relevante vragen. De lerende is deel-nemer, maakt zelf zijn proces mee, (co-)construeert samen met de begeleider en anderen in de groep, zijn referentiekaders én gedragsmogelijkheden die niet alleen momenteel maar ook in de toekomst relevant zijn om te leven en te werken in de maatschappij waarvan hij deel uit maakt (Gass, 1993).

 

Ervaringsgericht begeleiden impliceert daardoor o.a. :

-       gedeelde verantwoordelijkheid tussen lerende en begeleider,

-       alertheid voor wat er gebeurt met de lerende in/en zijn context,

-       voeling houden met wat is, met wat en hoe iets zich hier-en-nu concreet voordoet, en niet met wat zou moeten zijn,

-       faciliteren van bewustwording, 

-       open, ontvankelijk gericht zijn op de eigen betekenis die de lerende aan zijn ervaring geeft en de aan zijn gedrag onderliggende referentiekaders die zich in de actie ontvouwen


2. Ervaring

Elke ervaring is een ‘holistisch’ gegeven, een “complex geheel” in een samen-gaan van weten, in-zien, emotie, voelen, intentie, actie, relatie en bewustwording. Een ervaring is contextgebonden. Elke ervaring gebeurt “hier-en-nu” in een welbepaalde context, en is morgen, thuis, elders … waarschijnlijk anders. De mens is een geheel met fysieke, mentale, emotionele en wilsaspecten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar ook beïnvloeden. De mens is een functionele eenheid en is in zijn totaliteit betrokken in de ervaring.

 

 Bezig zijn met actie is niet hetzelfde als opgaan in de ervaring.

 Immersed in the experience does not mean the same as busy with the activity. What participants are immersed in is the experience which they create by framing the task the way they did, by enacting their implicit ‘figures of thought’ which underly their action (Hovelynck, 1999-2000).

 

 Alle existentiële, experiëntiële richtingen (gestalt, client centered, contextueel denken, ervaringsleren, …) erkennen de eenheid van denken en voelen, de eenheid van geest en lichaam. Merlau-Ponty spreekt over le corps vécu, Gendlin benoemt het als the felt sense. Wollants noemt het besef (Wollants, 1991). Wanneer dat wat iemand aanvankelijk impliciet en nog onbewust weet en voelt (= de impliciete referentiekaders), geëxpliciteerd wordt en benoemd door taal of tekens (= de gewaargeworden be-teken-is en zin). Die bewustwording laat keuze toe en het genereren van alternatieve mogelijkheden. Nieuwe, verbrede naast of ter vervanging van oude inzichten, beelden, veronderstellingen. Dat is verandering en groei.

 

 Elke ervaring vertrekt van (omvat) een lijfelijke, fysieke component. Onze manier van in het leven staan is een lijfelijke manier, we hebben ons lichaam als ‘voertuig’, contactmiddel en expressiemiddel. Het fysieke, lijfelijke aspect van het ervaren, het ‘aan den lijve ondervinden’ is soms overduidelijk aanwezig. Het is voor de lerende, én voor de aandachtige begeleider !!, een belangrijk non-verbaal gegeven dat met respect aandacht moet krijgen.

 

 Elke ervaring omvat ook een emotionele en cognitieve component. Emoties zijn de (aan)dragers van betekenis. Stilstaan bij emoties en zoeken naar de betekenis ervan (awareness – gewaarworden – besef – bewust worden) opent de weg naar het (kunnen en durven) expliciteren van onderliggende referentiekaders.

 

  Ervaringen kunnen niet als product overgedragen worden aan mensen die het ervaringsproces niet beleefd hebben. Dit legt een duidelijk accent op het proceskarakter van het ervaringsleren.

 

 Een begeleider kan onmogelijk “ervaringen aanreiken”. Hij kan het proces van de lerende “faciliteren”, gezamenlijk met de lerende. Hij zal via attent kijken, voelen, luisteren op het gepaste moment tussenkomen. Een veilig en uitnodigend aanbod doen, en bevragen wat er gebeurt. Door met de lerende een relatie aan te gaan waarvan het “hoe in de relatie staan” nog belangrijker is dan het “wat van het aanbod”.

(cfr. artikels rond begeleidershouding)


3. Wat is ervaringsleren ??

Er is reeds heel wat geschreven over ervaringsleren, waarvan jammer genoeg “de vlag niet altijd de lading dekt”. Twee belangrijke, op het eerste gezicht op enkele aspecten wat contradictorische theorieën worden hieronder beknopt uitgelegd.


Kolb omschrijft de ervaringsleren-cirkel als :

 Experiential learning is a process in which a particular experience is, on reflection, translated into concepts which become in turn guidelines for new experiences.

 Experiential learning occurs when individuals engage in some activity, reflect upon the activity critically, derive some useful insight from the analysis, and incorporate the result through a change in understanding and/or behavior.

 

 Ervaringsleren is een proces, een dynamisch en continu leren. Onderstaande schematische voorstelling doet tekort aan het dynamisch gebeuren. Vier belangrijke “momenten” volgen mekaar op. De beweging van het ene naar het andere “moment”, het omzetten van, vormt de essentie van het ontwikkelingsproces. En kan beschouwd worden als “leidraad” voor de ervaringsgerichte begeleider om dit proces te faciliteren.

 

 Het handelen en de gedragsmogelijkheden van mensen worden bepaald en gestuurd door hun onderliggende ideeën, inzichten, veronderstellingen, visie, referentiekaders, theorieën (“eigen theorieën” of “boekenwijsheid” … doet er niet toe). Dit noemt Kolb abstracte concepten.  De situatie waarin de lerende terecht komt, of het aanbod dat de begeleider doet, wordt door de lerende gepercipiëerd vanuit deze eigen referentiekaders.

 

 De lerende is zich vaak niet bewust van zijn onderliggende referentiekaders.  De ervaringsgerichte begeleider zal een aanbod creëren, bewust toevallige momenten zien én aangrijpen : daadwerkelijke actie, gespreksmomenten, time out, het dagdagelijkse samenleven, trajecten … waarin de lerende zijn abstracte concepten kan toetsen, ermee aan de slag gaan, ermee actief kan experimenteren. De begeleider creëert mogelijkheden en ruimte voor de lerende om te experimenteren, tot dan toe onbewuste referentiekaders “tegen te komen”, ze te (h)erkennen, er tegenaan te botsen, er mee om te gaan. Ook al weet de begeleider zélf (nog) niet welke de referentiekaders van de lerende zijn. Betrokken bezig zijn in de actie, in het actieve experiment, levert de lerende concrete ervaringen.


 Reflectieve observatie is de beweging die nodig is om de beleving bij en de betekenis van de concrete ervaring “hier-en-nu” voor de lerende helder te krijgen. Bewust stilstaan, spontaan of gepland, bij wat er gebeurt of gebeurd is concreet “hier en nu” : het  “wat” (= de feiten, het verhaal), het “hoe” (= de beleving, het gevoel, wat doet het aan of met de lerende), en de betekenis die de lerende in de activiteit aanbrengt.

 

Reflectieve observatie is niet hetzelfde als evalueren van de actie en/of de lerende in goed-slecht bewoordingen. Het is als begeleider samen met de lerende zoeken naar de essentie en zijn bewustwording helpen vergroten. Ondersteunend, benoemen wat is (niet moraliserend wat zou moeten zijn), mild confronterend.

 

Door reflectief observeren vanuit concrete ervaringen faciliteert de begeleider het expliciteren van bestaande referentiekaders, én het genereren van nieuwe kaders. De lerende (h)erkent zijn referentiekader, en beseft hoe het hem helpt of vastzet in de situatie waarin hij zich bevindt (bevond). Vooral het vastzitten geeft een “dwingende” aanleiding om een alternatief te zoeken, en nieuw of vernieuwd abstract concept, inzicht. Dit betekent niet dat het oude verworpen wordt of meteen “vervangen”. Integratie van nieuwe referentiekaders vraagt tijd. En soms kan het oude naast het nieuwe blijven bestaan, net omdat daardoor iemands mogelijkheden letterlijk groter worden, breder, diverser. De lerende heeft “meer in zijn mars”.

121 reacties
Webroot Support - Call 1-844-456-8733 (US/CA) for Webroot Installation, Activation, Configuration, Billing, Renewal or any other queries. Contact our Webroot technical support to get Best Webroot Customer Service http://contactassistance.com/webroot-support/
WEBROOT SUPPORT
Webroot Support - Call 1-844-456-8733 (US/CA) for Webroot Installation, Activation, Configuration, Billing, Renewal or any other queries. Contact our Webroot technical support to get Best Webroot Customer Service\ webroot support
WEBROOT SUPPORT
dell 1-844-456-8733 (US/CA) any Installation, Drivers, Repair, Errors and many more. Get Online Resolution anytime by Technical Support. dell printer support
DELL PRINTER SUPPORT
Epson Printer Support - Get Quick Setup for Wireless Epson Printer Install by calling Epson Printer Support number 1-844-456-8733 (US/CA) Toll-free. Epson Printer Support
EPSON PRINTER SUPPORT
HP Printer Support - Call HP Technical Support Phone Number 1-844-456-8733 (US/CA) or 01444 39 0119 (UK) for any HP Printer related issues. hp Printer Support
HP PRINTER SUPPORT
Garmin Download at www.garmin.com/express. Register, Update and sync your Garmin Express today and get started with your Garmin Maps. garmin.com/express
GARMIN.COM/EXPRESS
Brother Printer Support - - Brother Printer Support 1-844-456-8733 (US/CA) any Installation, Drivers, Repair, Errors and many more. Get Online Resolution anytime by Technical Support.Brother Printer Support
BROTHER PRINTER SUPPORT

canada goose jackets

coach factory outlet [url=http://www.uggsoutlet-boots.us.com][b]uggs on sale[/b][/url] http://www.nikerosheone.us
XIAOOU
20180418 xiaoou

air max 90

coach canada

longchamp outlet

canada goose jackets

pandora outlet

pandora charms sale clearance

canada goose

canada goose outlet store

pandora jewelry

nike shoes outlet

polo outlet online

cheap ugg boots

jordan shoes

air jordan shoes

chelsea jersey

uggs outlet

longchamp handbags sale

uggs outlet online

michael kors outlet online

mac cosmetics

uggs outlet

polo outlet

cheap jordans

michael kors uk

michael kors outlet online

true religion jeans

longchamp outlet

giuseppe zanotti shoes

michael kors outlet clearance

true religion jeans sale

true religion outlet uk

michael kors outlet

ray ban sunglasses outlet

canada goose outlet online

pandora jewelry

fitflops sale clearance

uggs outlet

pacers jerseys

longchamp solde

warriors jerseys

mont blanc pens

canada goose outlet store

tory burch outlet online

michael kors outlet online

oakley sunglasses uk

polo outlet

mlb jerseys

canada goose outlet online

bucks jerseys

nhl jerseys wholesale

ecco shoes

cheap jordan shoes

canada goose jackets

michael kors wallets for women

polo ralph lauren outlet

canada goose outlet store

salomon outlet

michael kors outlet online

uggs outlet

coach outlet

uggs clearance

oakley sunglasses

oakley sunglasses wholesale

canada goose jackets clearance

michael kors outlet

nike air max 90

nike blazer pas cher

michael kors handbags

kd shoes

ray ban sunglasses

michael kors outlet clearance

ugg outlet

canada goose

canada goose outlet

fitflops sale clearance

coach outlet

ugg outlet

longchamp pas cher

longchamp handbags

mulberry uk

christian louboutin

ugg outlet stores

fitflops

los angeles lakers jerseys

nfl jersey wholesale

mizuno shoes

air jordan shoes

air huarache

burberry outlet online

cheap jerseys wholesale

nike foamposite

louis vuitton outlet stores

foamposite shoes

kate spade outlet

swarovski jewelry

canada goose outlet

cheap football shirts

coach outlet

coach outlet

denver broncos jerseys

canada goose outlet online

ray-ban sunglasses

coach factory outlet

ralph lauren polo

pelicans jerseys

fred perry polo shirts

canada goose jackets for women

ralph lauren polo

canada goose jackets

prada shoes on sale

rolex replica

XIAOOU
H1+title cv

westbrook shoes

stephen curry shoes

louboutin shoes

patriots jerseys

kobe byrant shoes

普通H1标签

nike air force 1

michael kors handbags

cartier bracelet

off white clothing

UBB [url=http://www.louboutinshoes.uk][b]louboutin shoes[/b][/url] [url=http://www.nikehyperdunk2017.us.com][b]nike hyperdunk 2017[/b][/url] [url=http://www.nikebasketballshoes.us.com][b]nike basketball shoes[/b][/url] [url=http://www.adidas-pureboost.us.com][b]adidas pure boost[/b][/url] A标签 adidas superstar nike lebron 11 nike air max 90 adidas nmd 裸链 http://www.yeezys.us.org http://www.yeezy-shoes.ca http://www.yeezy-shoes.org http://www.yeezy-shoes.org.uk
UW NAAM
Webroot Support - Call 1-844-456-8733 (US/CA) for Webroot Installation, Activation, Configuration, Billing, Renewal or any other queries. Contact our Webroot technical support to get Best Webroot Customer Service\ webroot support
WEBROOT SUPPORT

true religion outlet

polo ralph lauren outlet

polo ralph lauren outlet

adidas nmd r2

coach outlet store online

yeezy boost

pandora charms sale clearance

coach outlet store online

michael kors outlet online

coach factory outlet

pandora charms sale clearance

coach factory outlet

adidas outlet online

michael kors outlet

michael kors outlet

nike outlet store

adidas yeezy shoes

louis vuitton outlet online

cheap jerseys wholesale

coach outlet online

polo ralph lauren

kate spade sale

pandora jewelry outlet

nmd adidas

cheap ugg boots

adidas outlet

lacoste outlet

polo ralph lauren outlet

fred perry shirts

nike shoes

adidas shoes

cheap snapbacks

pandora outlet

moncler coats

polo outlet

polo ralph lauren

coach factory outlet

adidas outlet

pandora charms

ray ban wayfarer

asics running shoes

christian louboutin shoes

polo ralph lauren

ralph lauren

oakley sunglasses outlet

pandora charms

nfl jerseys wholesale

cheap oakley sunglasses

ray-ban sunglasses

nfl jerseys

michael kors outlet online

pandora charms outlet

coach factory outlet

gucci outlet

kate spade outlet

giuseppe zanotti sneakers

coach outlet online

polo ralph lauren

valentino outlet

canada goose jackets

coach outlet

louboutin shoes

christian louboutin

pandora outlet

canada goose

yaoxuemei20180425
UW NAAM
I don't apperceive what it is about the bendable blow and matte finish, but I accept a anemic atom for printed suede Christisn Louboutin Outlet. One of the best brands to cull this off is YSL Wallet Outlet. I accept to acquaint you about a backpack attraction of mine. I am in fact mad at myself that I did not splurge on the Ralph Lauren Polo Outlet Croc Muse Two which has two colors that I admire with a sueced croc pattern. To see a formed suede accomplishment off a Red Bottoms Outlet that I already adore, my affection melts. Replica Watches are additionally pretty reflective of their user's persona. Amazing furthermore multi-colored Replica Watches are commonly worn because of the younger. Conversely, exquisite dress Swiss Rolex Replica are regularly sported by highly developed gentlemen. And then usually there's the luxurious Swiss Replica Watches worn by the individuals who're properly to complete. Check out observing your mates furthermore you can before long see how the layouts are actually ranging.
UW NAAM

adidas outlet

adidas originals

nike shox

nike air max

vans outlet

givenchy handbags

ray ban sunglasses

balenciaga sandals

christian louboutin

nike kyrie 3

kate spade outlet

roshe run

stephen curry shoes

nike air max 90

ralph lauren uk

oakley sunglasses

true religion

hermes bags

nike lunarglide

timberland outlet

mishka clothing

undefeated clothing

polo outlet

louboutin

converse outlet

asics

louis vuitton outlet

coach outlet

oakley sunglasses

ferragamo

nike tn

michael kors outlet

louis vuitton outlet

nike trainers

vibram fivefingers

mont blanc pens

adidas jeremy scott

pandora jewelry

adidas outlet

flops

nike free

swarovski jewelry

manchester united jersey

coach outlet store online

jordan shoes

birkenstock outlet

nike huarache

nhl jerseys

ferragamo

michael kors outlet

coach outlet

coach outlet

mlb jerseys

manolo blahnik

oakley sunglasses cheap

lebron 15

nike roshe

supra shoes

cheap jerseys

bvlgari jewelry

adidas outlet

coach outlet

cheap jerseys

dior handbags

nike outlet store online

adidas yeezy

jordan shoes

red bottom shoes

coach wallets

adidas ultra boost

kevin durant shoes

ray ban sunglasses

polo ralph lauren

michaelkors outlet

ralph lauren

jordan 5

beats by dre

michael kors

barcelona jersey

mbt

timberland boots

coach handbags

red bottom shoes

louis vuitton

jordan 8

ralph lauren

michael kors handbags

louis vuitton outlet

mulberry

michael kors outlet

nike air max

stussy clothing

marc jacobs

longchamp

baseball jerseys

ray ban sunglasses

nike outlet

beats by dre

adidas yeezy

toms outlet

hzx20180427
HZX
Very well described this informative post by the author.i m very thankful. Visit contact pogo support
POGO TECH SUPPORT
"Office.com/setup - Visit the link in order to Get Started with Your Office Setup. You may easily Setup Office with the help of this link or call us for Office. com/setup or www.Office.com/Setup. office com setup "
OFFICE.COM/SETUP
"Norton.com/setup - Visit the link in order to Get Started with Your Norton Setup. You may easily Setup Norton with the help of this link or call us for Norton. com/setup or www.Norton.com/Setup. norton.com/setup"
UW NAAM
"McAfee.com/activate – McAfee provides complete virus protection and internet security to all your devices. Know more about McAfee, McAfee Activation and McAfee Product Key here. mcafee.com/activate"
MCAFEE.COM/ACTIVATE
"Apple support - is a web browser designed and developed by Apple based on WebKit engine. Their software is available for both Mac and other PC. Safari is designed to be faster and energy efficient than other browsers. And its built-in security features make the browser more relying. Apple Support"
APPLE SUPPORT
McAfee.com/activate – McAfee provides complete virus protection and internet security to all your devices. Know more about McAfee, McAfee Activation and McAfee Product Key here. McAfee.com/activate Office.com/setup – Let’s Get Started with Office Setup Installation by simply following the steps discussed below. You may easily activate Office with the help of Office Com Setup link. Office.com/setup
NEW YORK
H1+title

yeezy boost 350 v2

westbrook shoes

stephen curry shoes

louboutin shoes

patriots jerseys

kobe byrant shoes

普通H1标签

nike air force 1

michael kors handbags

cartier bracelet

off white clothing

UBB [url=http://www.louboutinshoes.uk][b]louboutin shoes[/b][/url] [url=http://www.nikehyperdunk2017.us.com][b]nike hyperdunk 2017[/b][/url] [url=http://www.nikebasketballshoes.us.com][b]nike basketball shoes[/b][/url] [url=http://www.adidas-pureboost.us.com][b]adidas pure boost[/b][/url] A标签 adidas superstar nike lebron 11 nike air max 90 adidas nmd 裸链 http://www.yeezys.us.org http://www.yeezy-shoes.ca http://www.yeezy-shoes.org http://www.yeezy-shoes.org.uk
123
To Fix and Troubleshoot All kind Of Pogo and club pogo Related Problems Such As Reset Password,Pogo not loading And Pogo Customer service And Pogo Billing support. Please visit http://www.mypogosupport.com/contact-pogo-tech-support/ If You’re Looking for pogo technical support phone number.
POGO SUPPORT NUMBER
undangan pernikahan mewah Jual Besi Unp Baja Profil Kanal Pabrik Besi Wf Baja Pabrik sch 40 Jual besi beton interworld steel is Distributor Bondek Cor Distributor Bondek Cor Distributor Plat kapal besi baja bki krakatau steel Distributor Welded Beam Distributor besi cnp undangan pernikahan cute Jual Besi Cnp Profil Baja Gording Distributor Plat Besi Baja Distributor besi Pipa sch 80 baja Jual besi beton gunung garuda Harga Bondek Cor Harga Bondek Cor Distributor besi siku Harga Welded Beam www.gudangbesibaja.com undangan pernikahan online undangan pernikahan islami undangan pernikahan unik dan murah Jual Besi Hollow Supplier Plat Besi Baja Harga besi Pipa sch 80 baja Jual besi beton delcoprima Jual Bondek Cor Jual Bondek Cor Distributor pipa besi baja sch 40 sch 80 Jual Welded Beam Jual besi Wf Baja undangan pernikahan buatan sendiri Jual Wiremesh Agen Plat Besi Baja Jual besi Pipa sch 80 baja Jual besi beton cakra steel cs Supplier Bondek Cor Supplier Bondek Cor Distributor Plat besi Supplier Welded Beam Jual bondek undangan pernikahan artis Jual Besi Pipa Baja Schedule 80 Toko Plat Besi Baja Supplier besi Pipa sch 80 baja Jual besi beton bjku Toko Bondek Cor Toko Bondek Cor Distributor besi h beam Toko Welded Beam Jual wiremesh undangan pernikahan anti mainstream Jual Besi Pipa Baja Schedule 40 Jual Plat Besi Baja Toko besi Pipa sch 80 baja Jual besi beton Sni Ulir Polos Agen Bondek Cor Agen Bondek Cor Distributor besi wf Agen Welded Beam Jual pipa besi baja sch 40 sch 80 undangan pernikahan amplop
GALANG SAPUTRA
Every weekend I used to visit this website because of this web page content genuine information. If you are experiencing trouble with wireless router visit Restore Belkin router
RESTORE BELKIN ROUTER
"WWW.Office.com/setup - Visit the link in order to Get Started with Your Office Setup. You may easily Setup Office with the help of this link or call us for Office. com/setup or www.Office.com/Setup. www.office.com/setup "
WWW.OFFICE.COM/SETUP
"WWW.Norton.com/setup - Visit the link in order to Get Started with Your Norton Setup. You may easily Setup Norton with the help of this link or call us for Norton. com/setup or www.Norton.com/Setup. www.norton.com/setup"
WWW.NORTON.COM/SETUP
"WWW.Norton.com/setup - Visit the link in order to Get Started with Your Norton Setup. You may easily Setup Norton with the help of this link or call us for Norton. com/setup or www.Norton.com/Setup. www.norton.com/setup "
WWW.NORTON.COM/SETUP
"McAfee.com/activate – McAfee provides complete virus protection and internet security to all your devices. Know more about McAfee, McAfee Activation and McAfee Product Key here. www.mcafee.com/activate"
WWW.MCAFEE.COM/ACTIVATE
"Apple support chat - is a web browser designed and developed by Apple based on WebKit engine. Their software is available for both Mac and other PC. Safari is designed to be faster and energy efficient than other browsers. And its built-in security features make the browser more relying. Apple Support chat"
APPLE SUPPORT CHAT
"Apple support chat - is a web browser designed and developed by Apple based on WebKit engine. Their software is available for both Mac and other PC. Safari is designed to be faster and energy efficient than other browsers. And its built-in security features make the browser more relying. Apple Support chat"
APPLE SUPPORT CHAT
lucky patcher
SFDSG
norton.com/setup Online Help – Step by Step guide for Norton Setup, Download & complete installation online. We are providing independent support service if in case you face problem to activate or Setup Norton product. office.com/myaccount Online Help – Step by Step guide for Office Setup, Download & complete installation online. We are providing independent support service if in case you face problem to activate or Office.Com/Setup product. Just fill the form below and will get in touch with you as quick as possible. mcafee.com/activate Online Help – Step by Step guide for mcafee activate, Download & complete installation online. We are providing independent support service if in case you face problem to activate or Setup mcafee product. Aol Mail service is free for its users. You just need to create an account by mail.aol.com and you are done. AOL offers distinguished services and products that provide ease, security, and entertainment. aol sign in Manage.norton.com – Norton is a real-time Antivirus which helps you to keep your device safe from the malware, viruses, trojans and other outside attacks etc. You can protect an unlimited number of devices including PC, Mac and mobile devices like iPhone and Android phones using Norton. The link manage.norton.com allows you to sign in to your Norton account in order to download and manage your Norton subscription. norton.com/setup Online Help– Step by Step guide for Norton Setup, Download & complete installation online. We are providing independent support service if in case you face problem to activate or Setup Norton product. Pogo Support - Call 1-844-456-8733 (US/CA) or 01444 39 0119 (UK) for Pogo-related issues. Any errors or issues will be fixed by us related to Pogo Games. pogo free games
JORDAN
imo for pc . https://www.imoforpc.net . http://www.imoforpc.net
IMOFORPC
I needed to thank you for this incredible read!! I unquestionably adored each and every piece of it. Are you facing a problem with your Belkin? Then Fix you technical issue with Fixingblog. We are providing solutions for all issue related to Belkin like belkin range setup
JANNIFER
norton Antivirus helps you in any problems related to malware, worms, Trojan horses, ransomware, spyware. If are you facing any complication related to norton Setup, Activation and Installation for all type of PC,then must visit help norton.com
HELP NORTON.COM
علاج ادمان الهيروين علاج ادمان الافيون علاج ادمان الترامادول علاج ادمان الحشيش علاج ادمان الشبو علاج ادمان الكبتاجون علاج ادمان الفودو علاج ادمان الكحول علاج ادمان الكوكايين علاج ادمان الكيميكال علاج ادمان ليريكا
ALAAELKHOLY
Nice post, all issue related with your computer Antivirus, mail and security. We provide online solution. Call us toll free Avast antivirus support number +1-877-2498558. For more information visit here:- Avast antivirus support number,
AVAST ANTIVIRUS SUPPORT NUMBER
Every weekend I used to visit this website because of this web page content genuine information. If you are experiencing trouble with Netgear Router visit
ROUTERLOGIN.NET
http://www.pandoraus.us.com http://www.redjordan11.us.com http://www.bluetintyeezy.us.com http://www.pandoras-charms.us.com http://www.uggsbootsforwomen.us http://www.nikekyrie-4.us http://www.nikeairmax-95.us http://www.offwhitevapormax.us http://www.ultraboost-adidas.us.com http://www.louboutinoutletus.us.com http://www.vapormax-2018.us.com http://www.nike-store.us.org http://www.adidasoutlets.us http://www.nikeoutletstoresonline.us http://www.northface-coats.us http://www.adidasyeezy-shoes.us http://www.pandorabraceletsclearance.us.com [url=http://www.birkenstock-shoes.us.org]birkenstock[/url] [url=http://www.ultraboost.us.org]ultra boost[/url] [url=http://www.coachfactoryoutletonlinestore.us.org]coach outlet online[/url] [url=http://www.newjordans.com.co]new jordans[/url] [url=http://www.airforceone.us.com]air force one[/url] [url=http://www.asicsgellyte.us]asics gel lyte[/url] [url=http://www.ray-banssunglasses.us.org]ray-ban[/url] [url=http://www.pandorascanada.com]pandora canada[/url] [url=http://www.nikeclearance.us.com]nike clearance[/url] [url=http://www.handbagsoutlet-michaelkors.us.com]michael kors handbags outlet[/url] [url=http://www.nikekd.us.com]nike kd[/url] [url=http://www.longchampus.us.com]longchamp[/url] [url=http://www.timberlandboots.com.co]timberland boots[/url] [url=http://www.barbourjacket.us.com]barbour[/url] [url=http://www.pandora-ring.us.com]pandora rings[/url] [url=http://www.underarmouroutletonline.us.com]under armour outlet online[/url] [url=http://www.oakleyeyeglasses.us.org]oakley eyeglasses[/url] [url=http://www.airmax97.us.org]air max 97[/url] [url=http://www.offwhitenike.us]off white nike[/url] [url=http://www.michaelkorshandbags-outlets.us]michael kors outlet[/url] [url=http://www.valentino-outletstore.us.com]valentino outlet[/url] [url=http://www.vans-store.us.com]vans store[/url] [url=http://www.yeezyshoesca.com]yeezy[/url] nike uptempo new jordans coming out christian louboutin men yeezy boost 350 v2 uggs official site adidas shoes air max 97 silver bullet pandora jewelry official site red bottom kyrie 3 pandora jewelry outlet rayban sunglasses converse outlet pandora bracelet charms celine fitflops nike air max plus pandora jewelry fitflop nike cortez the north face jackets nike air vapormax red bottoms pandora ring jordan 11 red nike vapor max beats headphones red bottom shoes for women birkenstock sandals jordan retro asics gel XXXXX
UW NAAM

nike zoom

off white jordan 1

moncler jackets

kobe byrant shoes

lebron shoes

adidas tubular

kobe shoes

ultra boost

air max 90

golden goose shoes

prada sunglasses

yeezy shoes

russell westbrook shoes

true religion jeans

pandora charms

yeezy

adidas tubular x

nike dunk low

jordan 6

curry shoes

ZZYYTT

nike zoom

off white jordan 1

moncler jackets

kobe byrant shoes

lebron shoes

adidas tubular

kobe shoes

ultra boost

air max 90

golden goose shoes

prada sunglasses

yeezy shoes

russell westbrook shoes

true religion jeans

pandora charms

yeezy

adidas tubular x

nike dunk low

jordan 6

curry shoes

ZZYYTT
x http://www.rojhelat.tv/farsi/Default.aspx?tabid=56&NewsDetails=5

westbrook shoes

http://www.phytocastle.com

stephen curry shoes

louboutin shoes

patriots jerseys

kobe byrant shoes

普通H1标签

nike air force 1

michael kors handbags

cartier bracelet

off white clothing

UBB [url=http://www.louboutinshoes.uk][b]louboutin shoes[/b][/url] [url=http://www.nikehyperdunk2017.us.com][b]nike hyperdunk 2017[/b][/url] [url=http://www.nikebasketballshoes.us.com][b]nike basketball shoes[/b][/url] [url=http://www.adidas-pureboost.us.com][b]adidas pure boost[/b][/url] A标签 adidas superstar nike lebron 11 nike air max 90 adidas nmd 裸链 http://www.yeezys.us.org http://www.yeezy-shoes.ca http://www.yeezy-shoes.org http://www.yeezy-shoes.org.uk
QQQ
http://wowshayari.in/love-shayari-hindi/
XZCBXCVBX
love shayari in hindi
XBXCV
yahoo customer service, Yahoo mail is another free web mail service provider with many users around the globe. They have specially designed products for the business use. Using the Yahoo mail, you get free 1TB of cloud space to store and send an attachment and other media. Other basic features includes virus and spam protection. yahoo customer service
YAHOO CUSTOMER SERVICE
Outlook is an email service provided by the Microsoft. It was originally known as Hotmail which was the 1st email service in the history. Since then, they have upgraded a lot in terms of services and performance. It has many features to attract the attention of the users including calendar, journal, note taking, contact manager, task manager, and web browsing too. outlook support
OUTLOOK SUPPORT
The merchant account for tech support provides the user to contact Instabill which normally offers the users numerous payment processing solutions for the technical support merchants which may be separated into four categories. Instabill provide merchant account for tech support to connect to a vast number of domestic,offshore affairs. Merchant account for tech support
MERCHANT ACCOUNT FOR TECH SUPPORT
The merchant account for tech support provides the user to contact Instabill which normally offers the users numerous payment processing solutions for the technical support merchants which may be separated into four categories. Instabill provide merchant account for tech support to connect to a vast number of domestic,offshore affairs. Merchant account for tech support
MERCHANT ACCOUNT FOR TECH SUPPORT
The payment gateway for tech support provides the users various services such as high risk merchant account,echeck gateway,credit card processing,international merchant for their online business. Payment gateway for tech Support
PAYMENT GATEWAY FOR TECH SUPPORT
kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number
KASPERSKY SUPPORT NUMBER
avira support number avira support avira tech support number avira help number avira customer support number avira support number avira support avira tech support number avira help number avira customer support number avira support number avira support avira tech support number avira help number avira customer support number avira support number avira support avira tech support number avira help number avira customer support number avira support number avira support avira tech support number avira help number avira customer support number avira support number avira support avira tech support number avira help number avira customer support number avira support number avira support avira tech support number avira help number avira customer support number avira support number avira support avira tech support number avira help number avira customer support number avira support number avira support avira tech support number avira help number avira customer support number
AVIRA SUPPORT NUMBER
avast antivirus support number, avast antivirus customer support, avast contact number, avast antivirus technical support, avast antivirus customer help, contact avast support, avast helpline number, avast internet securityt, avast antivirus help number, avast antivirus support, avast customer service, avast support number
AVAST SUPPORT NUMBER
IncrediMail technical support, IncrediMail support, IncrediMail help number , IncrediMail help , Incredimail customer support, Incredimail support number, Incredimail tech support number, Incredimail tollfree number IncrediMail technical support, IncrediMail support, IncrediMail help number , IncrediMail help , Incredimail customer support, Incredimail support number, Incredimail tech support number, Incredimail tollfree number IncrediMail technical support, IncrediMail support, IncrediMail help number , IncrediMail help , Incredimail customer support, Incredimail support number, Incredimail tech support number, Incredimail tollfree number IncrediMail technical support, IncrediMail support, IncrediMail help number , IncrediMail help , Incredimail customer support, Incredimail support number, Incredimail tech support number, Incredimail tollfree number
INCREDIMAIL SUPPORT NUMBER
Hp support, Hp support number, Hp technical support, Hp technical support number, Hp customer care, Hp help numberHp support, Hp support number, Hp technical support, Hp technical support number, Hp customer care, Hp help numberHp support, Hp support number, Hp technical support, Hp technical support number, Hp customer care, Hp help numberHp support, Hp support number, Hp technical support, Hp technical support number, Hp customer care, Hp help number
HP SUPPORT
Hp Printer Support Number , Hp Printer Customer Service , Hp Printer Tech Support , Hp Printer Phone Number , Hp Printer Number , Hp Printer Support , Hp Printer Technical Support , Hp Printer Customer Support , Hp Printer Customer Care Hp Printer Support Number , Hp Printer Customer Service , Hp Printer Tech Support , Hp Printer Phone Number , Hp Printer Number , Hp Printer Support , Hp Printer Technical Support , Hp Printer Customer Support , Hp Printer Customer Care Hp Printer Support Number , Hp Printer Customer Service , Hp Printer Tech Support , Hp Printer Phone Number , Hp Printer Number , Hp Printer Support , Hp Printer Technical Support , Hp Printer Customer Support , Hp Printer Customer Care Hp Printer Support Number , Hp Printer Customer Service , Hp Printer Tech Support , Hp Printer Phone Number , Hp Printer Number , Hp Printer Support , Hp Printer Technical Support , Hp Printer Customer Support , Hp Printer Customer Care
HP PRINTER SUPPORT NUMBER
Norton Support Norton tech Support Number Norton Customer Support Number Norton help Number Norton phone Number Norton technical support Norton Support Number Norton Support Number Norton customer care NumberNorton Support Norton tech Support Number Norton Customer Support Number Norton help Number Norton phone Number Norton technical support Norton Support Number Norton Support Number Norton customer care NumberNorton Support Norton tech Support Number Norton Customer Support Number Norton help Number Norton phone Number Norton technical support Norton Support Number Norton Support Number Norton customer care NumberNorton Support Norton tech Support Number Norton Customer Support Number Norton help Number Norton phone Number Norton technical support Norton Support Number Norton Support Number Norton customer care Number
NORTON SUPPORT NUMBER
2018.7.19chenlixiang

adidas

adidas outlet

kyrie 4

longchamp

nike pas cher

curry 5

gucci belt

jordan 9

true religion jeans

prada

alexander mcqueen

nike air

abercrombie

mac makeup

hogan

ralph lauren

adidas soccer cleats

dsquared2 jeans

mac cosmetics

jordans

timberland boots

nike tn

kd 9

yeezy shoes

pandora charms

jordans

longchamp

coach purse

guess

jordan 11

nike outlet online

freshjive clothing

true religion outlet

nike clothing

sac burberry

wedding dresses

nike store

louboutin

michael kors handbags

alife clothing

bally

michael kors

jimmy choo

stuart weitzman

brazil world cup jersey

roshe run

air max 95

hermes uk

adidas crazy

mizuno running shoes

roshe run

nfl jerseys

air max

nike air max 95

nike factory

abercrombie

air max

oakley

burberry outlet

polo ralph lauren

dolce & gabbana

louboutin

huf

adidas outlet store

salomon shoes

adidas slides

lululemon outlet

chloe sunglasses

arcteryx jackets

nike outlet

jordans

bcbg

cheap nfl jerseys

nike outlet

bulgari jewelry

clarisonic

isabel marant

chanel handbags

cheap nfl jerseys

true religion jeans

cartier sunglasses

jordan 12s

clarks shoes

tommy hilfiger

fitflop

givenchy jewelry

ray ban

miu miu shoes

converse

air max

jordan 4s

jordan 3s

jordan 6

karen millen

harry winston jewelry

aaron rodgers jersey

gucci bags

barbour

lebron james shoes

karen millen uk

2018.7.19chenlixiang
CHENLIXIANG
Yahoo Support Yahoo Support Number Yahoo Technical Support Yahoo Tech Support Yahoo Customer Support Yahoo Technical Support Number Yahoo Help Number Yahoo Support Yahoo Support Number Yahoo Technical Support Yahoo Tech Support Yahoo Customer Support Yahoo Technical Support Number Yahoo Help Number Yahoo Support Yahoo Support Number Yahoo Technical Support Yahoo Tech Support Yahoo Customer Support Yahoo Technical Support Number Yahoo Help Number Yahoo Support Yahoo Support Number Yahoo Technical Support Yahoo Tech Support Yahoo Customer Support Yahoo Technical Support Number Yahoo Help Number Yahoo Support Yahoo Support Number Yahoo Technical Support Yahoo Tech Support Yahoo Customer Support Yahoo Technical Support Number Yahoo Help Number Yahoo Support Yahoo Support Number Yahoo Technical Support Yahoo Tech Support Yahoo Customer Support Yahoo Technical Support Number Yahoo Help Number
YAHOO SUPPORT
Dell Printer Support Dell Printer Support Number Dell Printer Technical Support Dell Printer Customer Support Dell Printer Technical Support Number Dell Printer Tech Support Dell Printer Help Number Dell Printer Support Dell Printer Support Number Dell Printer Technical Support Dell Printer Customer Support Dell Printer Technical Support Number Dell Printer Tech Support Dell Printer Help Number Dell Printer Support Dell Printer Support Number Dell Printer Technical Support Dell Printer Customer Support Dell Printer Technical Support Number Dell Printer Tech Support Dell Printer Help Number Dell Printer Support Dell Printer Support Number Dell Printer Technical Support Dell Printer Customer Support Dell Printer Technical Support Number Dell Printer Tech Support Dell Printer Help Number Dell Printer Support Dell Printer Support Number Dell Printer Technical Support Dell Printer Customer Support Dell Printer Technical Support Number Dell Printer Tech Support Dell Printer Help Number Dell Printer Support Dell Printer Support Number Dell Printer Technical Support Dell Printer Customer Support Dell Printer Technical Support Number Dell Printer Tech Support Dell Printer Help Number Dell Printer Support Dell Printer Support Number Dell Printer Technical Support Dell Printer Customer Support Dell Printer Technical Support Number Dell Printer Tech Support Dell Printer Help Number Dell Printer Support Dell Printer Support Number Dell Printer Technical Support Dell Printer Customer Support Dell Printer Technical Support Number Dell Printer Tech Support Dell Printer Help Number Dell Printer Support Dell Printer Support Number Dell Printer Technical Support Dell Printer Customer Support Dell Printer Technical Support Number Dell Printer Tech Support Dell Printer Help Number Dell Printer Support Dell Printer Support Number Dell Printer Technical Support Dell Printer Customer Support Dell Printer Technical Support Number Dell Printer Tech Support Dell Printer Help Number
DELL PRINTER SUPPORT NUMBER
HP Support HP Technical Support HP Tech Support Number HP Customer Support HP Support Number HP Customer Care HP Help Number HP Support HP Technical Support HP Tech Support Number HP Customer Support HP Support Number HP Customer Care HP Help Number HP Support HP Technical Support HP Tech Support Number HP Customer Support HP Support Number HP Customer Care HP Help Number HP Support HP Technical Support HP Tech Support Number HP Customer Support HP Support Number HP Customer Care HP Help Number HP Support HP Technical Support HP Tech Support Number HP Customer Support HP Support Number HP Customer Care HP Help Number HP Support HP Technical Support HP Tech Support Number HP Customer Support HP Support Number HP Customer Care HP Help Number HP Support HP Technical Support HP Tech Support Number HP Customer Support HP Support Number HP Customer Care HP Help Number HP Support HP Technical Support HP Tech Support Number HP Customer Support HP Support Number HP Customer Care HP Help Number
HP SUPPORT
Avg Support Number Avg Technical Support Number Avg Tech Support Number Avg Technical Support Avg Tech Support Avg Support Avg Customer Support NumberAvg Support Number Avg Technical Support Number Avg Tech Support Number Avg Technical Support Avg Tech Support Avg Support Avg Customer Support NumberAvg Support Number Avg Technical Support Number Avg Tech Support Number Avg Technical Support Avg Tech Support Avg Support Avg Customer Support NumberAvg Support Number Avg Technical Support Number Avg Tech Support Number Avg Technical Support Avg Tech Support Avg Support Avg Customer Support NumberAvg Support Number Avg Technical Support Number Avg Tech Support Number Avg Technical Support Avg Tech Support Avg Support Avg Customer Support NumberAvg Support Number Avg Technical Support Number Avg Tech Support Number Avg Technical Support Avg Tech Support Avg Support Avg Customer Support NumberAvg Support Number Avg Technical Support Number Avg Tech Support Number Avg Technical Support Avg Tech Support Avg Support Avg Customer Support NumberAvg Support Number Avg Technical Support Number Avg Tech Support Number Avg Technical Support Avg Tech Support Avg Support Avg Customer Support Number
AVG SUPPORT NUMBER
We have a three-part technology to defend against chargebacks. Using our technology frees you up to concentrate on your business and keeps up your merchant account so that you can grow your business. chargeback management
CHARGEBACK MANAGEMENT
adobe support number – Adobe is an American multinational software company which is well known for its creation of multimedia and creativity software products. adobe support number
ADOBE SUPPORT NUMBER
www.mcafee.com/activate – Activate Your McAfee Retail card by simply visiting our website mcafee.com/activate and Get Started with McAfee Security. mcafee.com/activate
MCAFEE.COM/ACTIVATE
We here at contact assistance take any kind of query related to Dell printers, weather it is regarding setup, installation or driver issues. We will help you troubleshoot the printer in few easy steps dell-laptop-support
DELL LAPTOP SUPPORT
Norton.com/setup Online Help – To enable this protection for your Windows or Mac PC, all you need to do is download, install and activate the Norton Setup. But, before you start with the downloading process, remember to uninstall the already installed security software or antivirus (if any) from your device. This is mandatory to avoid any software conflict issue. norton.com/setup
NORTON.COM/SETUP
www.webroot.com/safe – Activate Your Webroot Safe today by just visiting Webroot.com/Safe as installing Webroot is a snap.www.webroot.com/safe You may download, open, enter keycode & get protected by Webroot Com Safe. www.webroot.com/safe
WWW.WEBROOT.COM/SAFE
AOL Mail - Aol Sign in, Sign up, Login etc at AOL com Mail. AOL Email Sign in at Mail.aol.com & Also do AOL Password Reset. My AOL Account at aol.com, login.aol.com, i.aol.com or aol.co.uk AOL Mail
AOL MAIL
Linksys is an American Company selling data networks and hardware products mainly to home users and small business. Some of the Linksys products are wired and wireless Router, Ethernet switches, internet camera, audio-visual products and network storage system. Linksys-Router-Support
LINKSYS ROUTER SUPPORT

basketball shoes

nike air max 95 ultra

michael kors outlet online sale

coach outlet

louboutin shoes

michael kors handbags

ferragamo shoes

pandora outlet

ugg boots

nike outlet store

jimmy choo outlet

pandora charms outlet

pandora jewelry outlet

supreme new york

red bottoms

off-white clothing

ralph lauren outlet

moncler jackets

coach outlet

ugg boots

saics running shoes

tods shoes

ralph lauren uk

prada outlet

michael kors outlet online

off white outlet

nike soldes

oakley sunglasses wholesale

pandora charms

nhl jerseys wholesale

ugg boots clearance

fitflops

nike shoes

christian louboutin shoes

fitflops sale

nike blazer

dsquared

ferragamo outlet

salomon

vibram fivefingers shoes

nike presto femme

moncler jackets

ugg boots

coach outlet online

nike air max 2017

ugg boots

air jordan uk

air jordan 8

coach factory outlet

manolo blahnik shoes

ugg boots on sale 70% off

coach outlet online

ugg boots clearance

canada goose jackets

nike shoes for men

yeezy boost 350 v2

moncler online

louboutin shoes

canada goose uk

jordan shoes

canada goose uk

ugg boots clearance

bottega

ralph lauren uk

coach outlet

michael kors outlet clearance

moncler uk

moncler online

nike shoes

canada goose jackets

moncler outlet

pandora jewelry

true religion jeans

christian louboutin shoes

soccer boots

true religion outlet store

asics shoes

moncler outlet

louboutin shoes

christian louboutin outlet

oakley sunglasses

reebok

cheap jordans

nike soldes femme

yeezy shoes

pandora outlet

uggs outlet

michael kors outlet online

mlb jerseys

louboutin shoes

canada goose jackets

oakley sunglasses wholesale

coach outlet

ugg boots clearance

ugg boots clearance

adidas outlet

cheap nhl jerseys

red bottom shoes

off white nike

polo ralph lauren outlet

zzzzz2018.7.25
ZZZZZ
Thanks for sharing this list with us. Blissmarcom
SHIVAM BHARDWAJ
avast support number avast tech support number avast support avast help number avast customer support number avast support number avast tech support number avast support avast help number avast customer support number avast support number avast tech support number avast support avast help number avast customer support number avast support number avast tech support number avast support avast help number avast customer support number avast support number avast tech support number avast support avast help number avast customer support number
AVAST SUPPORT NUMBER
kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number kaspersky support number kaspersky tech support number kaspersky support tech number kaspersky technical support number kaspersky support kaspersky customer support number kaspersky help number
UW NAAM
We have a three-part technology to defend against chargebacks. Using our technology frees you up to concentrate on your business and keeps up your merchant account so that you can grow your business. chargeback management
CHARGEBACK MANAGEMENT
We have a three-part technology to defend against chargebacks. Using our technology frees you up to concentrate on your business and keeps up your merchant account so that you can grow your business. chargeback management
CHARGEBACK MANAGEMENT
adobe support number – Adobe is an American multinational software company which is well known for its creation of multimedia and creativity software products. adobe support number
ADOBE SUPPORT NUMBER
www.mcafee.com/activate – Activate Your McAfee Retail card by simply visiting our website mcafee.com/activate and Get Started with McAfee Security. mcafee.com/activate
MCAFEE.COM/ACTIVATE
Webroot.com/safe - Whether you use a computing device for personal use or for your business. You are always under threat. The attackers with their highly advanced technology are waiting for your make a mistake and they will steal your data in a snap. webroot.com/safe
WEBROOT.COM/SAFE
Webroot has a wide range of product such Spy Sweeper, Windows Washer, Webroot Internet Security Essential, and Webroot SecureAnywhere etc. The first commercial product which was launched by the Webroot is Webroot Windows Washer, which is a trace removal agent. www.Webroot.com/Safe
WWW.WEBROOT.COM/SAFE
http://bit.ly/2J21uUU
http://bit.ly/2KUJv4q
http://bit.ly/2MS5JVx
http://bit.ly/2KVocji
http://bit.ly/2J6kjXi
http://bit.ly/2zkr3RG
http://bit.ly/2zskcFZ
http://bit.ly/2J28UHO
http://bit.ly/2J14QYq
http://bit.ly/2zhHzBF
http://bit.ly/2zeR8kQ
http://bit.ly/2J61JOK
http://bit.ly/2MUNOxj
http://bit.ly/2MUoAz6
http://bit.ly/2J1gmCQ
http://bit.ly/2KVocQk
http://bit.ly/2J3y9th
http://bit.ly/2zhHyxB
http://bit.ly/2MVTyqJ
http://bit.ly/2zhQZxn
http://bit.ly/2KUJvBs
http://bit.ly/2u9KFCf
http://bit.ly/2J1glig
http://bit.ly/2zhHz4D
http://bit.ly/2J1rJuG
http://bit.ly/2zhHy0z
NEW DELHI
During this era of digitization boost your business with http://brandvaidya.com/
BRANDVAIDYA
20188.1chenjinyan

nike store

jordan shoes

ysl makeup

nike air max

mizuno shoes

nike kyrie 2

coach outlet online

polo ralph lauren

soccer jerseys

birkenstock sandals

prada outlet

nike hyperdunk

michael kors outlet clearance

nike outlet

sophia webster shoes

persol sunglasses

off-white

links of london

mbt

supreme clothing

coach outlet

saucony shoes

baseball jerseys

kate spade outlet

coach outlet

light up shoes

pelikan pens

true religion

jordan 1

michael kors handbags

nike air max 2018

michael kors outlet

pandora jewelry

adidas outlet

replica rolex watches

ralph lauren

louboutin

christian louboutin

polo ralph lauren

maillot de foot

celine

burberry

vibram fivefingers

balenciaga sandals

swarovski jewelry

nhl jerseys

omega watches

nike free run

adidas outlet

hermes kelly bag

hermes bags

new balance shoes

omega watches

dolce and gabbana

mont blanc

valentino

victoria's secret

polo ralph lauren

adidas football boots

pandora outlet

swarovski jewelry

christian louboutin

nfl jerseys

versace clothing

nicholas kirkwood

cheap nfl jerseys

spalding basketball

pandora jewelry

tom ford sunglasses

camisetas de futbol

adidas superstar

coach outlet

jordan 5

adidas nmd

fitflops

mlb jerseys

new balance sandals

true religion outlet

montblanc fountain pen

ray ban

woolrich jackets

michael kors outlet

nike outlet store

under armour outlet

basketball shoes

michael kors

mulberry handbags

true religion jeans

bcbg

salvatore ferragamo

michael kors outlet clearance

soccer jerseys

lebron 14

christian louboutin

ナイキ スニーカー

mcm outlet

canada goose outlet

canada goose sale

cristiano ronaldo jersey

ronaldo jersey

20188.1chenjinyan
CHENJINYAN
Webroot.com/safe - Activate Your Webroot Com Safe on your laptop, PC, Smartphone etc secure your devices. Let’s Get Started with Webroot Safe at Webroot.com/safe
WEBROOT.COM/SAFE
Mcafee.com/activate is an independent support provider on On-Demand Remote Technical Services For Mcafee products.
MCAFEE.COM/ACTIVATE
TurboTax Support Number - Another Accounting Software, specially designed for preparing the Tax and highly recommended by the users, TurboTax by Intuit. You can prepare your tax using online service or by purchasing a CD.
TURBOTAX SUPPORT NUMBER
Garmin Express is an application which provides the ability to access, control and manage all other Garmin devices from one place. Garmin.com/express
GARMIN.COM/EXPRESS
Let's get Started with Norton Security as we are here to get you the easiest way to Setup Norton Security. Feel free to contact us if you need any help. www.norton.com/setup
WWW.NORTON.COM/SETUP
Webroot.com/safe – Activate Your Webroot Com Safe on your laptop, PC, Smartphone etc & secure your devices. Let’s Get Started with Webroot Safe at www.Webroot.com/safe & Activate Webroot Safe. Webroot.com/safe
WEBROOT.COM/SAFE
AVG Retail Registration at avg.com/retail and register your AVG Product. Let's Get Started with www.avg.com/retail in order to Activate AVG. ... www.avgcomretail.xyz is an independent support provider on On-Demand.www.avg.com/retail
WWW.AVG.COM/RETAIL
Thanks for sharing this marvelous post. I m very pleased to read this article.Belkin extender Troubleshooting
BELKIN EXTENDER TROUBLESHOOTING
Check Support [URL=http://www.density.com/]Check[/URL] [url=http://www.density.com/]Check[/url] re CAPTCHA V1 IS SHUTDOWN [l=http://www.density.com/]Check[/l] http://www.density.com/
DWEW
Defend vital things: All the essential papers and records of the senior residents, for example, visas, annuity papers, house wills, protection papers, restorative reports, adornments and trade ought to be kept out a plain and durable box for keeping those valuable stuffs securely. Packers and Movers in Delhi Packers and Movers Delhi Movers and Packers in Delhi Movers and Packers Delhi
SOPHIE
On the off chance that the senior nationals work as indicated by the previously mentioned basic yet successful agendas weeks and days before the arranging the move, at that point it will be exceptionally less demanding for them to manage the whole procedure. Packers and Movers in Gurgaon Packers and Movers Gurgaon Movers and Packers in Gurgaon Movers and Packers Gurgaon Packers and Movers in Gurugram Packers and Movers Gurugram
UW NAAM
Henceforth, keeping agenda before moving to another property is astute not only for a senior people, but rather for the others as well. It will make the undertaking extremely smooth and simple. Accordingly, the seniors ought to get ready agendas previously moving, and appreciate the moving procedure calm. Packers and Movers in Noida Packers and Movers Noida Movers and Packers in Noida Movers and Packers Noida
SOPHIE
Need to contract movers for moving administrations and thinking about whether there are approaches to movers who can offer practical and dependable moving administrations? is a mainstream goal and heaps of new private buildings are coming up each not and after that. Packers and Movers in Kolkata Packers and Movers Kolkata Movers and Packers in Kolkata Movers and Packers Kolkata
SOPHIE
Normally there are parts of requests for moving administrations and that is the reason there are such huge numbers of movers that you may get befuddled now and again when you wish to enlist their administrations. Packers and Movers in Chandigarh Packers and Movers Chandigarh Movers and Packers in Chandigarh Movers and Packers Chandigarh
SOPHIE
Our company was establish in with a little perform of house shifting. Organization have built a motto to meet up with our customer need and together with best to best solutions. Packers and Movers Pune Packers and Movers in Pune Movers and Packers Pune Movers and Packers in Pune
OLIVIA SMITH
All the shifting process done by professional hand, they are packing all the goods properly with best quality of packing material so that there is no damage issue during loading and unloading. Packers and Movers Mumbai Packers and Movers in Mumbai Movers and Packers Mumbai Movers and Packers in Mumbai
OLIVIA SMITH
We understand that shifting home from one position, town or state to another can be time-consuming and innovative task for you. Packers and Movers Hyderabad Packers and Movers in Hyderabad Movers and Packers Hyderabad Movers and Packers in Hyderabad
OLIVIA SMITH
These are certain ways to decide items appearance and moving organizations. You will definitely come across one, talk and seal a deal. Considering the following aspects mentioned above ascertains several aspects. Packers and Movers Bangalore Packers and Movers in Bangalore Movers and Packers Bangalore Movers and Packers in Bangalore
OLIVIA SMITH
packers and Movers organizations personnel are definitely knowledgeable and development, began with Movers organizations simple items starting with one place then the next to get engaged with several of goes, for example, near family members shift, organization shift, modern shift and universal shift and so on. Packers and Movers Chennai Packers and Movers in Chennai Movers and Packers Chennai Movers and Packers in Chennai
OLIVIA SMITH
Garmin.com/express - The company has developed a desktop application called Garmin Express to register, setup, update and manage your Garmin devices. This desktop application can be downloaded from the link garmin.com/express for both the Windows and Mac computers. Garmin.com/express
STEPHENJONES
123.hp.com/setup - Find your HP printer model and download drivers, Find instructions to install printer on Wireless & USB. Connect your HP printer setup via Wireless on Windows, Mac, Smartphone ect. 123.hp.com/setup
STEPHENJONES
123.hp.com/setup - Find your HP printer model and download drivers, Find instructions to install printer on Wireless & USB. Connect your HP printer setup via Wireless on Windows, Mac, Smartphone ect. 123.hp.com/setup
STEPHENJONES
Garmin.com/express - The company has developed a desktop application called Garmin Express to register, setup, update and manage your Garmin devices. This desktop application can be downloaded from the link garmin.com/express for both the Windows and Mac computers. Garmin.com/express
STEPHENJONES123X@GMAIL.COM
123.hp.com/setup - Find your HP printer model and download drivers, Find instructions to install printer on Wireless & USB. Connect your HP printer setup via Wireless on Windows, Mac, Smartphone ect. 123.hp.com/setup
STEPHENJONES
Every weekend I used to visit this website because of this web page content genuine information. Kindly visit Free movie download
FREE MOVIE DOWNLOAD
Norton Support Number Norton Support Norton Technical Support Number Norton Customer Support Number Norton Antivirus Support Number Norton Help Number Norton Contact Number Norton Tech Support Number
UW NAAM
Ce sera beaucoup plus baskets air jordan femme sale si vous nettoyez l'empeigne avec un chiffon trop humide. Si vous recherchez des baskets classiques, achetez chez mynikeshoes.co.uk est votre choix fantastique. Nike Shox R3 vous trouvez à la recherche de permettre nike air max 90 hyperfuse pas cher sur le sujet. Beaucoup de stars de cow-boys les plus chères de l'Amérique ont porté le Stetson, y compris John Wayne et nike air presto beige linen Gene Autry. Alors que la fleur est pantropique, les Philippines considéraient toujours la fleur comme leur unique bouquet indigène, en utilisant l'ylang-ylang ainsi que asics gel nimbus 17 soldes les bouquets de waling-waling. Le Nike Air Max Pure Game est une chaussure de basket-ball dans laquelle vous pouvez investir et ne pas avoir à vider votre asics chaussures de running gel contend femme compte bancaire en le faisant.
XIAJINYI
Microsoft Office is an office suite of applications www.office.com/setup
JON009
www0808

ugg boots

true religion outlet store

ralph lauren uk

bottega veneta

football soldes

ralph lauren uk

ugg boots clearance

mbt shoes

bottega

salomon

moncler outlet

クロムハーツ

basket nike femme

ugg boots clearance

coach outlet online

football pas cher

polo ralph lauren outlet

moncler

nike requin pas cher

valentino shoes

fitflops sale clearance

off white jordan 1

nike air max 90

mbt

golden goose shoes

mlb shop

canada goose jackets

tods outlet

ralph lauren outlet

ugg boots

off-white clothing

ralph lauren outlet

red bottom shoes

true religion jeans

adidas shoes

ecco outlet

louboutin shoes

louboutin outlet

fitflops sale clearance

nike blazer

canada goose outlet

christian louboutin shoes

christian louboutin outlet

ugg boots

off white nike

nike soldes femme

nike outlet

christian louboutin shoes

pandora charms outlet

www
WWWWW
A lot can be that balancing your finances requires 80% action and 20% talents. Skill is a factor comes in a natural way while behavior will be way a particular reacts. So even in case it is innate if you want to save profit, but most people behave for a big spender always, you is definitely not able towards plan your finances effectively. Take into account until most people change a behavior, you'll never experience budgetary freedom. www.financelink.org

Hindi will be first language of more than 80% from its world in Of india and much of the Indians feel comfortable in perusing and penning Hindi tongue. There are actually many who find it difficult to communicate through English and yet are proficient in Hindi. It is why Hindi press sharing resources are having huge resolution from over the internet audience. www.newsroad.org

There are plenty of companies presently offering Russian translation assistance for particular and business enterprise and clients. This system includes translation the documents in addition to providing person translator for a need. This is very much valued in business operation with the help of Russia. www.businessparlor.org

XDVCXV
Norton.com/setup Online Help – To enable this protection for your Windows or Mac PC, all you need to do is download, install and activate the Norton Setup. But, before you start with the downloading process, remember to uninstall the already installed security software or antivirus (if any) from your device. This is mandatory to avoid any software conflict issue. norton.com/setup #norton.com/setup_install #norton.com/setup_login #norton_antivirus_setup #norton_security #norton_product_key
NORTON.COM/SETUP
www.webroot.com/safe – Activate Your Webroot Safe today by just visiting Webroot.com/Safe as installing Webroot is a snap.www.webroot.com/safe You may download, open, enter keycode & get protected by Webroot Com Safe. http://wwwwebrootcomsafe.com/ #reinstall_webroot #webroot_keycode #webroot_secureanywhere_keycode #webroot_antivirus #install_webroot_with_keycode
WEBROOT.COM/SAFE
AOL Mail - Aol Sign in, Sign up, Login etc at AOL com Mail. AOL Email Sign in at Mail.aol.com & Also do AOL Password Reset. My AOL Account at aol.com, login.aol.com, i.aol.com or aol.co.uk AOL Mail #aol_mail_login_site #aol_mail_down #aol_mail_download #aol_mail_toolbar #aol_mail_versions
AOL MAIL
Linksys is an American Company selling data networks and hardware products mainly to home users and small business. Some of the Linksys products are wired and wireless Router, Ethernet switches, internet camera, audio-visual products and network storage system. Linksys-Router-Support #linksys_router_login #linksys_wireless_router_setup #linksys_router_setup #linksys_smart_wifi #linksys_router_update
LINKSYS ROUTER SUPPORT
We here at contact assistance take any kind of query related to Dell printers, weather it is regarding setup, installation or driver issues. We will help you troubleshoot the printer in few easy steps dell-laptop-support #dell_support_driver_download #dell_support_warranty #dell_pro_support_number #dell_laptops #dell_warranty_support_number #dell_laptops_drivers
DELL LAPTOP SUPPORT
Norton.com/setup Online Help – To enable this protection for your Windows or Mac PC, all you need to do is download, install and activate the Norton Setup. But, before you start with the downloading process, remember to uninstall the already installed security software or antivirus (if any) from your device. This is mandatory to avoid any software conflict issue. norton.com/setup #norton.com/setup_install #norton.com/setup_login #norton_antivirus_setup #norton_security #norton_product_key
NORTON.COM/SETUP
www.webroot.com/safe – Activate Your Webroot Safe today by just visiting Webroot.com/Safe as installing Webroot is a snap.www.webroot.com/safe You may download, open, enter keycode & get protected by Webroot Com Safe. www.webroot.com/safe #reinstall_webroot #webroot_keycode #webroot_secureanywhere_keycode #webroot_antivirus #install_webroot_with_keycode
WEBROOT.COM/SAFE
123hp.com/setup in order to use the HP printers, install the Printers drivers on your system vist 123 hp.com/setup to download the drivers online. 123- hp-com-setup/
123.HP.COM/SETUP
123hp.com/setup in order to use the HP printers, install the Printers drivers on your system vist 123 hp.com/setup to download the drivers online. 123- hp-com-setup/
123.HP.COM/SETP
Reageer op dit artikel:
security code Veiligheidscode:

Verstuur
From Adventure To Therapy - Luk Peeters
Wat doet de begeleider?
Via Experientia: process and outcomes as they are experienced by the participants
Op zoek naar de passende relatie
The art of reviewing
The active reviewing cycle
Reviewing adventure activities
Reviewing by doing
Doing reviewing
Reviewing
Experiential Learning: What and how?
Reflectiemethodieken
Put on your glasses
Moving active learning forward
At the boundaries of our images
Een model van groepsdynamica
What the research really says!
Driehoek: angst - verlangen - patroon
Kernkwadranten: korte uitleg
Leerstijlen Kolb
Evaluatieschaal begeleidershouding
Procesbegeleiding vanuit 3P model - Karen Vermeylen, 2008
Procesbegeleiding in outdoor-programma’s
Grondhouding
Theoretisch Kader
Ervaringsleren in een notedop
Gebruikersnaam:    Wachtwoord:
Inspired by Echo Design