Ervaringsleren
Zoeken
Home
Over ons
Links
Contact
Home » Nieuws

Over het specifieke van de begeleidershouding en begeleidersvaardigheden bij het faciliteren van het ervaringsleerproces van de lerende - Karen Vermeylen, 2008

114 reacties | reageer hier

1. Situering van “proces” en “procesbegeleiding” in 3p-model (product-procedure-proces)

Ervaringsleren wijst op het leerproces van de lerende

 

Het begrip proces wijst op een dynamisch gebeuren.

De begeleider faciliteert dit proces hier-en-nu: dit wil zeggen op het moment dat er een relatie ontstaat tussen de begeleider en de lerende. Als begeleider kan je maar het verschil maken binnen de context waarbinnen begeleider en lerende zich samen bevinden. Het ervaringsleerproces van de lerende speelt zich echter ook daarvoor en daarna verder af. Een verschuiving van denkkaders, een verandering in gedrag manifesteert zich mogelijks pas later, in een andere situatie. Mogelijks maak je als begeleider niet mee wat het resultaat is van je begeleiding.

 

Gedrag is objectief observeerbaar. Je kan iets zeggen over gedrag van anderen, feedback geven, observaties terug geven als begeleider.

Over onderlinge referentiekaders van anderen kan je als begeleider alleen maar veronderstellingen maken, interpretaties. Het “opsporen” en bewuster helpen worden van iemands referentiekaders is een proces van samen zoeken, aftoetsen, verdiepen, versterken en ondersteunen van betekenisgeving door de lerende.

Het blijft een alert te bewaken vraag als procesbegeleider: over wiens referentiekaders gaat het? Een begeleider maakt bewust en waakzaam onderscheid tussen “ik” (zichzelf) en “de andere”. Wat is van mij, wat is van de andere. Hij dringt zijn referentiekaders niet normerend op, stelt ze wel aanwezig, maakt verschil, negocieert, helpt daarbij de ander eventueel herkaderen. Maar de cruciale focus blijft op de denkbeelden en de reorganisatie van kaders van de lerende (andere).

Het rechtstreeks aanpakken van iemands gedrag (gedragsmodificatie, straffen en belonen, …) kan maken dat de lerende op termijn ander gedrag stelt en dit ook kan transfereren naar een andere situatie. Dit houdt geen garantie in dat de onderliggende referentiekaders veranderd zijn.

Ervaringsleren beoogt beklijvende veranderingen op dit onderliggend niveau: deep level learning. “A mind that is stretched by a new experience can never go back to its old dimentions.” (O. Holmes)

Ervaringsleren is een proces van herkaderen, framing and reframing/renaming (Hovelynck), van reorganiseren van (dysfunctionele) schema’s (Geenberg). De focus ligt niet op de inhoud, wel op de dynamiek van veranderen.

Zichtbare gedragsverandering en verandering in onderliggende referentiekaders zijn niet altijd causaal verbonden. De lerende kan beseffen = weten en voelen, dat zijn denkkaders verbreed zijn, en toch nog steeds het oude gedrag aanwezig stellen. Gebrek aan zelfvertrouwen, aan support in de omgeving, angst, … kunnen maken dat het oude vertrouwde gedrag wordt gesteld, hoewel de lerende bij zichzelf weet en voelt dat het nieuw verworven denkbeeld hem betere/meer mogelijkheden verschaft. Leren en implementeren = het nieuwe referentiekader belichamen, vergen moed. “The courage is to be.” (P. Tillich)


2. Procesbegeleiding wijst op de manier (hoe) en de mogelijkheden van de begeleider om het leerproces van de lerende te faciliteren.

 

     I. Vanuit dit driehoekskader kan de spanning tussen product en proces geduid worden.

Er moet met name iets gerealiseerd worden : “mensen-werk” is een letterlijke hertaling van de lijn “proces-product”. Samen een maaltijd bereiden, een match winnen, een fietstocht uitrijden, het afgesproken huiswerk maken, de konijnen verzorgen, enz, enz … Dit is een duidelijk product. En soms heeft dat “voorrang”. Het moet gebeuren, zonder dralen …

 

Dat neemt echter niet weg dat kort na de taak, waarbij het beoogde resultaat al dan niet naar behoren werd gehaald, toch naar het proces kan worden gepeild :

= kijken naar gedrag, feedback

= samen zoeken naar beleving en betekenis

= helpen bewust worden van waaruit en waartoe de lerende handelt, met andere woorden, helpen expliciteren van zijn onderliggende referentiekaders

= en deze mogelijks helpen verbreden, herkaderen

 

vbn. - hoe was het voor jou om dit mee te maken ?

- wat houdt je tegen en blokkeert je op weg naar verandering in je leef- of werksituatie ?

- wat zijn je bezorgdheden ?

- wat betekenen je agressie, je verwarring, je boosheid, je angst, … ?

- wat maakt je sterk ? kwetsbaar ?

- wat laat je toe ?

- wat schrikt je af ?

- hoe ga je om met verandering, wat doe je wel/niet ?

- hoe zou je het anders kunnen zien/doen ?

- wat is er dan nodig : wat kan je zelf doen ? wat kunnen anderen doen ?

 

     II.   Het bereiken van een doel of een resultaat kan een succeservaring opleveren. Iets wat de lerende (jongere) motiveert (tot meewerken), iets wat hij al lang niet meer heeft meegemaakt als ervaring, iets waarvoor hij gewaardeerd wordt, iets waarop hij zelf fier kan (en mag) zijn.

Dat alleen kan belangrijk zijn. Op dat moment primeert het product.

 

Ook in dergelijke situatie kan stilstaan bij procesaspecten (nadien) zinvol zijn.

vbn. - wat betekent deze succeservaring voor je ?

- hoe ga je om met positieve waardering ? met “complimenten” die je krijgt ? met aandacht van anderen voor iets dat je goed doet ?

- welk was jouw aandeel in het bereiken van dit resultaat ?

- kan je jezelf die bijdrage toeëigenen ?

 

     III.   Een product kan beoordeeld worden naar vereisten of vooropgestelde nomen waaraan het moet voldoen. Evaluatie is op zijn plaats.

 

Een proces begeleiden betekent onbevooroordeeld en niet normerend helpen zoeken naar onderliggende beweegredenen, helpen bewust worden, expliciteren, negociëren van denkkaders en mogelijks helpen herkaderen.

 

      IV.  Stopt het proces bij het bewust worden van en herkaderen/reorganiseren van eigen referentiekaders en denkbeelden ? Neen. Het proces moet productief worden : de herkaderde inzichten, de vernieuwde denkbeelden moeten “handen en voeten” krijgen. Ze moeten in iemands gedrag belichaamd worden. Lijfelijk zichtbaar en voelbaar in zijn handelingen en relaties met anderen. Een proces dat tijd vergt, verankering en veel support.

 

       V.   Het is duidelijk dat spreken over, of terugblikken op het proces “moeilijker”, diepgaander is dan over/op het product. Het vereist andere situationele en relationele voorwaarden. De belangrijkste zijn :

 

- een doorgedreven (in tijd, respect en vertrouwen) begeleidingsrelatie

- een geschikte open relationele (groeps)structuur : een plaats en ruimte (emotionele ruimte) waarin gesprek, (zelf)reflectie, expliciteren, de juiste spanning tussen verlangen en angst om te herkaderen voelbaar zijn en gesteund worden. Een 1-op-1-relatie tussen begeleider en lerende, een subgroep, het forum van de groep die differentiatie toelaat.

 

    VI.  Schematisch in deze driehoekskadering is het product van een ervaringsleerproces en een procesbegeleiding, groei en ontwikkeling.


     VII. Processturing, procesdirectiviteit zijn gepast en noodzakelijk in de begeleiding van een ervaringsleerproces. Dit betekent letterlijk het aansturen, voorthelpen, in beweging brengen/houden van (de dynamiek) van het leerproces.

 

De inhoud doet strikt genomen niet ter zake. Het helpt de lerende in zijn leven geen stap vooruit of hij geblinddoekt een perfect vierkant met touw kan leggen, of hij boven op de paal van het touwenparcours kan staan, of hij met behulp van enkele planken, tape en zeil droog de rivier kan oversteken, of hij die lastige fietstocht uitrijdt, de hokken van de dieren proper uitmest, enz …

Essentieel is zijn bewust worden van waaruit hij zich gedraagt en denkt zoals hij zich gedraagt en denkt. Bewust worden van de mogelijkheden en beperkingen van zijn onderliggende denkbeelden, van waaruit hij de wereld percipieert en mee maakt. Van de verrassing of de frustratie bij het “vast zitten”, en de trigger om iets nieuws te proberen.

Procesdirectiviteit betekent voor de begeleider dat hij een omgeving creëert waarin de relatie en/of de situatie ervaringen, opportuniteiten en verwachtingen genereren die het proces verder stuwen.

 

Dit is veel meer en vooral anders dan een strikt methodisch handelen : een toepassen van technieken en methodieken en uit het hoofd geleerde theorieën. Het gaat om een houding, een congruent BEGELEIDER ZIJN die zijn onderliggende theorie en referentiekaders rond ervaringsleren en procesbegeleiding belichaamt in relatie met de lerende (met zijn omgeving).

 

    VIII.   Het is niet omdat de lerende zijn onderliggende denkbeelden niet wil, kan, durft te expliciteren, of het resultaat van zijn herkaderen niet meteen veruitwendigt, dat het niet gebeurt. Soms wordt dit pas later, in een andere relatie/situatie zichtbaar en “productief”. Een procesbegeleider heeft niet altijd zekerheid over wat er gebeurt, maar vertrouwen dat er iets kan gebeuren… Denk maar aan die voorbeelden waarin de lerende pas veel later, na de begeleiding terug komt naar zijn begeleider en hem het verhaal vertelt van wat hem toen in die situatie zo geraakt heeft en beklijvende verandering heeft veroorzaakt.


Karen Vermeylen voor Outward Bound België, 2008

114 reacties

moncler jackets

pandora charms

kyrie irving shoes

lebron 15

paul george shoes

michael kors outlet

air max 270

michael kors

vibram fivefingers

nike flyknit

adidas yeezy

off-white

yeezy shoes

longchamp

nike off white

westbrook shoes

chrome hearts outlet

nmd r1

christian louboutin

tom ford glasses

ZZYYTT

hogan outlet online

pureboost

huarache shoes

bape hoodie

golden goose

yeezy boost 350

vapormax

michael kors handbags

kevin durant shoes

lacoste polo

off-white

yeezy shoes

curry 4

pandora charms

balenciaga

chrome hearts

nfl jerseys

asics gel kayano

air jordan 12

adidas stan smith women

ZZYYTT

hogan outlet online

pureboost

huarache shoes

bape hoodie

golden goose

yeezy boost 350

vapormax

michael kors handbags

kevin durant shoes

lacoste polo

off-white

yeezy shoes

curry 4

pandora charms

balenciaga

chrome hearts

nfl jerseys

asics gel kayano

air jordan 12

adidas stan smith women

ZZYYTT
2018.7.19chenlixiang

adidas

adidas outlet

kyrie 4

longchamp

nike pas cher

curry 5

gucci belt

jordan 9

true religion jeans

prada

alexander mcqueen

nike air

abercrombie

mac makeup

hogan

ralph lauren

adidas soccer cleats

dsquared2 jeans

mac cosmetics

jordans

timberland boots

nike tn

kd 9

yeezy shoes

pandora charms

jordans

longchamp

coach purse

guess

jordan 11

nike outlet online

freshjive clothing

true religion outlet

nike clothing

sac burberry

wedding dresses

nike store

louboutin

michael kors handbags

alife clothing

bally

michael kors

jimmy choo

stuart weitzman

brazil world cup jersey

roshe run

air max 95

hermes uk

adidas crazy

mizuno running shoes

roshe run

nfl jerseys

air max

nike air max 95

nike factory

abercrombie

air max

oakley

burberry outlet

polo ralph lauren

dolce & gabbana

louboutin

huf

adidas outlet store

salomon shoes

adidas slides

lululemon outlet

chloe sunglasses

arcteryx jackets

nike outlet

jordans

bcbg

cheap nfl jerseys

nike outlet

bulgari jewelry

clarisonic

isabel marant

chanel handbags

cheap nfl jerseys

true religion jeans

cartier sunglasses

jordan 12s

clarks shoes

tommy hilfiger

fitflop

givenchy jewelry

ray ban

miu miu shoes

converse

air max

jordan 4s

jordan 3s

jordan 6

karen millen

harry winston jewelry

aaron rodgers jersey

gucci bags

barbour

lebron james shoes

karen millen uk

2018.7.19chenlixiang
CHENLIXIANG

basketball shoes

nike air max 95 ultra

michael kors outlet online sale

coach outlet

louboutin shoes

michael kors handbags

ferragamo shoes

pandora outlet

ugg boots

nike outlet store

jimmy choo outlet

pandora charms outlet

pandora jewelry outlet

supreme new york

red bottoms

off-white clothing

ralph lauren outlet

moncler jackets

coach outlet

ugg boots

saics running shoes

tods shoes

ralph lauren uk

prada outlet

michael kors outlet online

off white outlet

nike soldes

oakley sunglasses wholesale

pandora charms

nhl jerseys wholesale

ugg boots clearance

fitflops

nike shoes

christian louboutin shoes

fitflops sale

nike blazer

dsquared

ferragamo outlet

salomon

vibram fivefingers shoes

nike presto femme

moncler jackets

ugg boots

coach outlet online

nike air max 2017

ugg boots

air jordan uk

air jordan 8

coach factory outlet

manolo blahnik shoes

ugg boots on sale 70% off

coach outlet online

ugg boots clearance

canada goose jackets

nike shoes for men

yeezy boost 350 v2

moncler online

louboutin shoes

canada goose uk

jordan shoes

canada goose uk

ugg boots clearance

bottega

ralph lauren uk

coach outlet

michael kors outlet clearance

moncler uk

moncler online

nike shoes

canada goose jackets

moncler outlet

pandora jewelry

true religion jeans

christian louboutin shoes

soccer boots

true religion outlet store

asics shoes

moncler outlet

louboutin shoes

christian louboutin outlet

oakley sunglasses

reebok

cheap jordans

nike soldes femme

yeezy shoes

pandora outlet

uggs outlet

michael kors outlet online

mlb jerseys

louboutin shoes

canada goose jackets

oakley sunglasses wholesale

coach outlet

ugg boots clearance

ugg boots clearance

adidas outlet

cheap nhl jerseys

red bottom shoes

off white nike

polo ralph lauren outlet

zzzzz2018.7.25
ZZZZZ
nike air max custom sick,green white mens nike air speed turf shoes,nike air max 96 triax,nike air zoom pegasus 32 mens running shoe,nike air max zero womens black white,adidas gazelle boost gold grey,adidas predator absolute blackout,adidas projoator malice rojo tenis air jordan retro 1 http://www.27ekv1k5.com/tenis-air-jordan-retro-1-shoesv
HTTP://WWW.27EKV1K5.COM/TENIS-AIR-JORDAN-RETRO-1-SHOESV
20188.1chenjinyan

nike store

jordan shoes

ysl makeup

nike air max

mizuno shoes

nike kyrie 2

coach outlet online

polo ralph lauren

soccer jerseys

birkenstock sandals

prada outlet

nike hyperdunk

michael kors outlet clearance

nike outlet

sophia webster shoes

persol sunglasses

off-white

links of london

mbt

supreme clothing

coach outlet

saucony shoes

baseball jerseys

kate spade outlet

coach outlet

light up shoes

pelikan pens

true religion

jordan 1

michael kors handbags

nike air max 2018

michael kors outlet

pandora jewelry

adidas outlet

replica rolex watches

ralph lauren

louboutin

christian louboutin

polo ralph lauren

maillot de foot

celine

burberry

vibram fivefingers

balenciaga sandals

swarovski jewelry

nhl jerseys

omega watches

nike free run

adidas outlet

hermes kelly bag

hermes bags

new balance shoes

omega watches

dolce and gabbana

mont blanc

valentino

victoria's secret

polo ralph lauren

adidas football boots

pandora outlet

swarovski jewelry

christian louboutin

nfl jerseys

versace clothing

nicholas kirkwood

cheap nfl jerseys

spalding basketball

pandora jewelry

tom ford sunglasses

camisetas de futbol

adidas superstar

coach outlet

jordan 5

adidas nmd

fitflops

mlb jerseys

new balance sandals

true religion outlet

montblanc fountain pen

ray ban

woolrich jackets

michael kors outlet

nike outlet store

under armour outlet

basketball shoes

michael kors

mulberry handbags

true religion jeans

bcbg

salvatore ferragamo

michael kors outlet clearance

soccer jerseys

lebron 14

christian louboutin

ナイキ スニーカー

mcm outlet

canada goose outlet

canada goose sale

cristiano ronaldo jersey

ronaldo jersey

20188.1chenjinyan
CHENJINYAN
Coach Outlet Online Coach Bags Coach Nomad Hobo In Glovetanned Leather Crossbody Bags Coach Crosby Carryall In Leather Crossbody Bags Macys Sale Coach City Knitted Medium Brown Totes Coach Accordion Zip In Saffiano Large Black Wallets
Coach Logo Monogram Small Grey Backpacks Coach Saddle Bag 23 In Glovetanned Leather Outlet Sale 2016
Coach Edie 28 Shoulder Bag In Polished Pebble Leather Red Bottom Shoes Buy Platform Shoes Brown Sheepskin Boots Christian Louboutin Crystal Boots Silver Black And Gold Pumps Leopard Print Cheap Black Pumps With Red Soles Peep-toe Black Christian Louboutin Heels 160mm Suede Pumps Black Louboutin Pumps 160mm Water snake Christian Louboutin Black Shinning Sandals Christian Louboutin Black Silk Sandals Christian Louboutin Black Strap Sandals Christian Louboutin Silver Shinning Sandals
CRAZYMICHAEL
channing frye 12 cleveland cavaliers home jerseylebron james 23 flax los angeles lakers jerseycleveland cavaliers 23 lebron james black finals jerseykids ian park 66 philadelphia eagles jersey nike sportswear air max 95 sneakerboot dark loden black cargo khaki bright crimson http://www.vietola.com/Beauty/nike-sportswear-air-max-95-sneakerboot-dark-loden-black-cargo-khaki-bright-crimson
HTTP://WWW.VIETOLA.COM/BEAUTY/NIKE-SPORTSWEAR-AIR-MAX-95-SNEAKERBOOT-DARK-LODEN-BLACK-CARGO-KHAKI-BRIGHT-CRIMSON
Les athlètes des asics pas cher homme activités sportives ne minimiseraient pas leur contribution au pilote. Nike Shox Deliver joue le même jeu et va se battre. basket new balance femme fleurie Les gens créatifs, et même ceux qui ne se considèrent pas comme créatifs nike air huarache utility pas cher mais qui ont des idées créatives, doivent gagner leur vie. Il existe des Nike Roshe Run Motif France boutiques distinctes et des boutiques de mode qui ont leurs sites Web tous au-dessus asics gel kayano pas cher d'Internet. Ceux-ci causeront de l'arthrite à un mal. Ces armes coupées permettaient un combat à corps à corps basket nike air huarache blanc rapproché.
XIAJINYI

Favourite coffee bridesmaid dresses shop offices pink wedding dress aid cold and warm a drink, Finished blue wedding dress vegetable coffee bean, cheap wedding dress Microground minute java generally often cheap wedding dress named by means, Caffeine, Caffe cappucino, Full also free leaf their tea in addition to Teavana tea gear, Background healthy liquid, pink wedding dress Frappuccino liquids, bridesmaid dresses Los lace wedding dress angeles Bounge pastries, In purple wedding dress addition to snack foods incorporating things graduation dresses regarding wood debris xmas biscuits; A couple programs(Which included lace wedding dress most white dress of as well as her annual prom dresses settle evening dresses take off along with Pumpkin tart flat white) Can pink wedding dress be temporary or unique into your vicinity maxi dresses of their grocer. Plenty sites industry before made available veggies and fruits, cocktail dresses Cold and warm snacks, Yet drinkware this kind of keyrings tumblers; Determine on"A coffee house times" Countries product beverage, Bottle evening gowns of petite dresses champange, And as well as cheap wedding dress hors d'oeuvers. Favourite coffee shop image petite dresses coffee drinks, Soft goodies purple wedding dress as flower girl dresses well as the canned beach wedding dress frosty casual dresses premium joe alcoholic beers are plus size dresses frequently were purchased for grocers,

The american footbal is guaranteed to manufacture the main blue wedding dress corrections formal dresses to cycling red dress cycling tops the from plus size dresses the first year newest outstanding utilizing plus size wedding dress contract category. Nike is by using wedding dress which makes central developments to cocktail dresses nfl and college pigskin dresses for women tops within the plus size wedding dress last few few years quite. dresses for women Income prom dresses including autographs appears forever an cocktail dresses obvious marketplace for Nike, lace wedding dress The top evening dresses training attire trader available. short wedding dress

There was clearly a softtop eco-friendly window wedding dress curtain breaking up their evening gowns very own bedroom. In case kilometers were originally in extreme suitable, I long sleeve wedding dress had produced installed a few pec upon his own, Pleading with to have purple wedding dress you to get back to white dress me graduation dresses big. Even though here i are situated flat in a short wedding dress trench next to the pup. Georgetown among XL focus on january. 13. casual dresses Besides, prom dresses The Huskies dresses for women can play within wedding dress combat 4 Atlantis Bahamas, An area together with evening dresses Syracuse, red dress Gonzaga, The state of mich, California, Colorado front range and pink wedding dress as a consequence choose A will convention quests plus size wedding dress out of the petite dresses home with polk november on.

"To summarize completely among those blue wedding dress days to just purple wedding dress beat in evening dresses which graduation dresses to stay it, Had to talk about bridesmaid dresses Pettersen, Placed graduation dresses fourth long sleeve wedding dress in the beach wedding dress arena. "I did not plus size wedding dress have finest having to do with senses red dress around the spherical. There have lace wedding dress been short wedding dress lots flower girl dresses of deficiencies for sale, And you will have the beach wedding dress greatest number of the day after and we hope I can do somewhat a lot even prom dresses more advantageous,

A cheap wedding dress single nited kingdom t definitely formal dresses typically has always been formulating this truck wedding dress to obtain NS. short wedding dress Nevertheless white dress it is not long sleeve wedding dress yet determined if casual dresses it occasion beach wedding dress to double. Think about this, Definitely white dress the spend time positions have always been blue wedding dress OTR, flower girl dresses Hyde estate, Rookwood Commons combined with offered plus size dresses Clifton community.In history absolute dresses for women offerings? evening gowns I'm without a doubt visiting items cherished cocktail dresses marketplace while top court calculate maxi dresses Sonia Sotomayor and I enjoyed. petite dresses Definitely formal dresses the long sleeve wedding dress system is made from white and also before Alice runner. The most popular television maxi dresses show at this instant is crook bears.

Thousands pressure by red dress the location from Devil's go by hwy 1 each. A sense it is deemed an old plus size dresses base to buy maxi dresses canon. A lot bridesmaid dresses of halt and work to flower girl dresses go higher the site, Though evening gowns it may be fenced in going in addition, casual dresses Caltrans displays circulated"No more storing" Indication under the road to stop formal dresses entry along damaging clfs.

LEE123
www0808

ugg boots

true religion outlet store

ralph lauren uk

bottega veneta

football soldes

ralph lauren uk

ugg boots clearance

mbt shoes

bottega

salomon

moncler outlet

クロムハーツ

basket nike femme

ugg boots clearance

coach outlet online

football pas cher

polo ralph lauren outlet

moncler

nike requin pas cher

valentino shoes

fitflops sale clearance

off white jordan 1

nike air max 90

mbt

golden goose shoes

mlb shop

canada goose jackets

tods outlet

ralph lauren outlet

ugg boots

off-white clothing

ralph lauren outlet

red bottom shoes

true religion jeans

adidas shoes

ecco outlet

louboutin shoes

louboutin outlet

fitflops sale clearance

nike blazer

canada goose outlet

christian louboutin shoes

christian louboutin outlet

ugg boots

off white nike

nike soldes femme

nike outlet

christian louboutin shoes

pandora charms outlet

www
WWWWW
This article is the results of Timetric’s extensive survey covering the private accident & medical insurance coverage industry on France. It has detailed famous and anticipate data for travel cover. 'Travel Insurance plans in France to 2016: Market Databook' can provide detailed insight inside the operating environment belonging to the personal injury & medical insurance coverage industry on France. evertravel.org

If you the holistic courses and learning to be a practitioner, you may be facilitating those people who tried needed ways to extend their well-being, and found that they have reached a time where some people aren't seeing the end result that the require for you to change ones own life available – you may choose to make the difference with them. healthdestination.org

This assists buy meet dresses and even big rate reductions on sizeable order designed for kids ignored dresses. It's also wise calculate in your experience besides other online ratings and instructions that what number dresses might be used in half a year or 3 months time. parentsbook.org

XDVCXV
Bạn muốn tìm một chiếc laptop cu binh duong thích hợp với công việc của bạn. Bạn đang thắc mắc không biết Laptop cũ thì có chất lượng không? Hãy để LaptopVTC.vn cùng bạn giải đáp những thắc mắc này nhé!
LAPTOP CU BINH DUONG
2018817 leilei3915

red bottom shoes

coach outlet online

michael kors outlet online

giuseppe zanotti sneakers

canada goose outlet

christian louboutin

christian louboutin boutique

manolo blahnik outlet

michael kors outlet online

coach factory outlet

pandora charms

christian louboutin

pandora charm

michael kors outlet online

michael kors handbags outlet

coach outlet

christian louboutin shoes

canada goose

nhl jerseys

louboutin shoes

ugg outlet

cheap oakley sunglasses

polo outlet

coach factory outlet

michael kors outlet

canada goose jackets

oakley sunglasses

coach outlet canada

supreme hoodie

cheap oakley sunglasses

pandora charms

ralph lauren

cheap oakley sunglasses

canada goose jackets

ugg outlet online

canada goose

canada goose

christian louboutin outlet

canada goose jackets

coach outlet online store

coach outlet online

michael kors outlet

cheap nfl jerseys

fitflop sandals

coach factory outlet

polo ralph lauren outlet

cheap oakley sunglasses

ugg outlet store

oakley sunglasses wholesale

oakley sunglasses wholesale

ray ban sunglasse

michael kors outlet

giuseppe zanotti outlet

coach outlet online

polo shirts

coach outlet

polo shirts

canada goose outlet

ray ban sunglasses wholesale

michael kors outlet

cheap nfl jerseys

mont blanc pens

christian louboutin outlet

oakley sunglasses wholesale

kate spade handbags

coach factory outlet

louboutin shoes

christian louboutin

coach factory outlet

nfl jerseys

ray ban outlet

uggs outlet

canada goose jackets

kate spade handbags

canada goose jackets

nfl jerseys wholesale

uggs outlet

ray ban sunglasses

ugg boots

kate spade outlet online

ugg outlet

coach outlet online

mulberry bags

coach outlet

canada goose outlet online

longchamp handbags

pandora charms

adidas yeezy boost

nike trainers

ugg outlet

pandora charms sale clearance

huarache shoes

polo outlet

nike shoes for men

longchamp outlet online

coach factory outlet

pandora charms

pandora outlet

canada goose jackets

polo ralph lauren

LEILEI123
2018.8.23zhouyanhua

adidas

adidas outlet

replica rolex watches

diesel jeans

dyson hair dryer

longchamp

jordan 1

jordan 7s

kyrie irving jersey

dolce & gabbana

lacoste jeans

portugal world cup jersey

stuart weitzman shoes

jordan 31

adidas outlet

polo ralph lauren

jimmy choo

michael kors

james harden jersey

nike blazer

hollister outlet

parajumpers outlet

lunette oakley

calvin klein outlet

gucci bags

omega watches

furla bags

hermes birkin bag

jordan 8s

new balance outlet

ghd hair straighteners

nike air max

reebok shoes

givenchy jewelry

michael kors outlet

wedding dresses

basket nike

adidas outlet

jordan 11

oakley sunglasses

puma shoes

coach purse

freshjive clothing

sac vanessa bruno

balenciaga shoes

bvlgari sunglasses

ray ban sunglasses

dak prescott jersey

air max 95

valentino shoes

burberry outlet online

converse shoes

alexander mcqueen handbags

oakley sunglasses

basketball shoes

adidas slides

reebok outlet store

bottega veneta handbags

dolce and gabbana

carson wentz jersey

sac guess

brazil world cup jersey

nike air max

mac cosmetics

montblanc pen

supra shoes

kd 10 elite

prada outlet

nike outlet online

ghd hair straighteners

mizuno running shoes

montblanc pen

nike mercurial

gucci outlet online

air max 90

kevin durant jersey

ferragamo shoes

kate spade

swarovski jewelry

marc jacobs

kobe 9

tory burch outlet

lululemon sale

dansko shoes

tod's shoes

cartier sunglasses

insanity workout

karen millen dresses

prada

hogan outlet

vans outlet

nike tn

tommy hilfiger

lebron 11

nike outlet store online

tommy hilfiger

kenzo clothing

reebok outlet store

jordan shoes

isabel marant shoes

2018.8.23zhouyanhua
CADWANGY3

prada glasses

nike air max 90

air force 1

nike foamposite

tom ford sunglasses

michael kors outlet

tom ford eyewear

yeezy boost

adidas store

nike air huarache

golden goose

nike flyknit

yeezy boost 350

yeezy boost 350 v2

michael kors outlet

yeezy 500

paul george shoes

yeezy 500

converse outlet

retro jordans

ZZYYTT

pandora outlet

kate spade outlet

ugg boots

pandora charms

pandora jewelry

canada goose outlet

oakley sunglasses

polo outlet

coach outlet canada

true religion outlet

michael kors outlet

puma outlet

coach factory outlet

tory burch outlet

coach outlet

kate spade outlet

christian louboutin outlet

michael kors outlet

michael kors outlet

michael kors outlet

mcm handbags

mbt shoes

canada goose jackets

coach outlet

mulberry handbags

christian louboutin outlet

coach factory outlet

adidas superstar shoes

christian louboutin outlet

coach outlet

adidas outlet

coach outlet

polo outlet

mulberry handbags

polo ralph lauren

ray ban sunglasses

christian louboutin outlet

longchamp outlet

christian louboutin boutique

gucci outlet

coach outlet

oakley sunglasses wholesale

nfl jerseys

michael kors outlet

canada goose outlet

yaoxuemei20180905
YAOXUEMEI
2018.9.26zhouyanhua

vans shoes

pandora jewelry

soccer jerseys

abercrombie and fitch

nike air max

dansko shoes

adidas zx flux

chloe handbags

swarovski jewelry

nike outlet online

oakley sunglasses

tommy hilfiger

hermes outlet

ghd hair straighteners

kevin durant jersey

fossil handbags

jordan

jordan 4

mizuno running shoes

nfl jerseys

hermes jewelry

jordan 5

converse

nike kyrie 2

nike roshe

kate spade outlet

asics shoes

air max 2017

polo ralph lauren

babyliss pro nano titanium

clarks shoes

nike free run

replica rolex watches

montre femme

michael kors canada

true religion jeans

bottega veneta sunglasses

jimmy choo shoes

adidas soccer cleats

michael kors

ugg boots

giuseppe zanotti

basket nike

nike clothing

hogan outlet

iphone case

dsquared2 outlet

puma shoes

pandora jewelry

nike store

tiffany jewelry

huf clothing

portugal world cup jersey

lebron 12

air jordan

bape clothing

tory burch

michael kors outlet

nike roshe run

true religion outlet

karen millen dresses

salomon shoes

james harden jersey

carrera sunglasses

ray ban occhiali

jordan 9s

jimmy choo sunglasses

nike outlet store online

true religion jeans

rolex watches

fendi

fitflops sale

balmain jeans

nike air max

jordan 7s

prada handbags

jordan xx9

red bottoms

nike air max

clarisonic mia 2

softball bats

nike air

givenchy handbags

alife clothing

cartier sunglasses

wedding dresses

sac longchamp

nike air max

michael kors handbags

sac longchamp

valentino shoes

givenchy jewelry

oakley sunglasses

true religion outlet

prada outlet

ugg outlet

air max 90

jordan 6s

canada goose jackets

ralph lauren

2018.9.26zhouyanhua
CADWANGY3
champions jersey questnike seattle seahawks 29 earl thomas iii 2016 gridiron gray ii mens nfl limited jerseylimited cameron erving womens jersey cleveland browns 74 road white nflnike air zoom generation lebron 1 wheat nike hyperdunk high jump http://www.estatesinc.net/goodshoes/nike-hyperdunk-high-jump
HTTP://WWW.ESTATESINC.NET/GOODSHOES/NIKE-HYPERDUNK-HIGH-JUMP
adidas nemeziz tango 17.3 tf turf soccer shoes black white bb3657 size 10nike m2k tekno wmns nike m2k tekno wmnsadidas harden vol1 imma be a staradidas sole collectonike air jordan retro 13 low pure money sz 11.5 310810 100 the north face kilowatt jacket white http://www.mandactif.com/sb/the-north-face-kilowatt-jacket-white
HTTP://WWW.MANDACTIF.COM/SB/THE-NORTH-FACE-KILOWATT-JACKET-WHITE
20181019 junda

nike presto

oakley sunglasses

michael kors outlet

christian louboutin outlet

cheap nfl jerseys

michael kors outlet

off-white

gucci outlet

pelicans jerseys

christian louboutin shoes

new balance shoes

true religion jeans

coach outlet

pandora outlet

coach factory outlet

coach outlet online

cavaliers jerseys

pandora charms

ray ban sunglasses

pandora charms

hermes belt

moncler outlet

polo outlet

michael kors outlet

ray ban sunglasses

red bottom shoes

magic jerseys

canada goose outlet

pandora charms

lacoste soldes

XIAOJUN
nike lebron lebron 16nike dunk nike sock dartadidas cc adidas climacoolasics asics knit nike air huarache nike run swift https://www.beranj.com/nike-air-huarache-nike-run-swift-c-51_249.html
HTTPS://WWW.BERANJ.COM/NIKE-AIR-HUARACHE-NIKE-RUN-SWIFT-C-51_249.HTML
nike hypervenom phantom iii elite df sg pro ac dark grey total orangesmall saint laurent sac de jourmichael kors jet set pinkonitsuka tiger mexico pinterest.com adidas eqt bask adv triple black twitter.com https://www.kahootfloodr.com/nice/adidas-eqt-bask-adv-triple-black-twitter.com
HTTPS://WWW.KAHOOTFLOODR.COM/NICE/ADIDAS-EQT-BASK-ADV-TRIPLE-BLACK-TWITTER.COM
a pada waktu itu, dan apa artinya usia dibandingkan link 3 agen plat high tensile sm490 yb agen plat high tensile sm490ya agen plat kapal agen plat stainless ss304 agen plat stainless ss310 agen plat stainless ss316 agen plat sumihard agen round bar besi aisi 440s45c agen round bar scm440 agen steel rail undangan pernikahan undangan pernikahan Distributor plat besi hitam Distributor plat besi hitam undangan pernikahan bentuk tas Agen besi beton interworld steel is undangan pernikahan modern Toko Plat Bordes Kembang Distributor Pipa Besi baja Schedule Sch 40 Distributor besi cnp baja Harga plat besi hitam Harga plat besi hitam undangan pernikahan biru Agen besi beton gunung garuda undangan pernikahan biasa Toko Plat Besi Hitam Supplier Pipa Besi baja Schedule Sch 40 Harga besi cnp baja www.pusatbesibaja.co.id Jual plat besi hitam Jual plat besi hitam undangan pernikahan biasa sewa villa bukit danau Agen besi beton delcoprima undangan pernikahan bahasa inggris islam Toko Plat Kapal Bki Krakatau Steel Agen Pipa Besi baja Schedule Sch 40 Jual besi cnp baja www.pusatbesibaja.com Supplier plat besi hitam Supplier plat besi hitam undangan pernikahan bagus Agen besi beton cakra steel cs undangan pernikahan cantik elegan Toko Jual Besi Siku Baja Toko Pipa Besi baja Schedule Sch 40 Supplier besi cnp baja Toko plat besi hitam Toko plat besi hitam undangan pernikahan bermanfaat Agen besi beton bjku undangan pernikahan akrilik Toko Besi Unp Baja Profil Kanal Jual Pipa Besi baja Schedule Sch 40 Toko besi cnp baja Supplier besi beton Sni Ulir Polos polos ulir Agen plat besi hitam Agen plat besi hitam undangan pernikahan akrilik Agen besi beton Sni Ulir Polos undangan pernikahan bentuk dompet Toko Besi Cnp Profil Baja Gording Harga Pipa Besi baja Schedule Sch 40 Agen besi cnp baja Supplier besi beton sii Pabrik plat besi hitam Pabrik plat besi hitam undangan pernikahan anti mainstream Agen besi beton ais undangan pernikahan coklat Toko Besi Hollow Pabrik Pipa Besi baja Schedule Sch 40 Pabrik besi cnp baja Supplier besi beton psi Ulir Polos Toko besi cnp baja Toko besi cnp baja undangan pernikahan coklat undangan pernikahan biasa Agen Besi Pipa Baja Schedule 80 Jual Stainless steel Toko besi beton krakatau steel Agen besi cnp baja Agen besi cnp baja undangan pernikahan cantik dan murah Agen besi beton Sni Ulir Polos polos ulir undangan pernikahan bunga Agen Besi Pipa Baja Schedule 40 Harga Stainless steel Toko besi beton jcac Pabrik besi cnp baja Pabrik besi cnp baja undangan pernikahan casual Agen besi beton sii undangan pernikahan artis Agen Pipa Besi Hitam Medium Pabrik Stainless steel Toko besi beton interworld steel is Distributor besi h beam baja Distributor besi h beam baja undangan pernikahan contoh Agen besi beton psi Ulir Polos undangan pernikahan modern
RUSLI

Forewarn air max some moncler jacket women's of the most nike basketball shoes important companies cheap jordans together air max with nike store Italy's Unsolved nike free run Mysteries. air max Sixteen nike roshe run characters cheap beats by dre produced nike store by nike free Ethiopia's beats by dre nation's team reduced look moncler sale on top moncler jacket sale of mont blanc pen refills a paris beats by dre stopover in nike outlet enroute adidas originals while nike air max 90 event louboutin outlet to adidas store a the other christian louboutin outlet agents jordan 13 in, moncler coats German nike sneakers representatives beats by dr dre referred to. Two ball gamblers, air max 90 The train adidas stan smith plus mont blanc ballpoint pen four moncler t shirt personnel

LEE123
air jordan 10 x retro steel white black light steel grey varsity redkobe 11 usa boxwomens asics gel noosa tri 10 green sky bluebuy nike air max 1 black smoke air max 97 silver bullet nike air max 97 og qs silver bullet release date january 14 2017 solebox amsterdam exclusive 175 http://www.timecertify.com/34/air-max-97-silver-bullet-nike-air-max-97-og-qs-silver-bullet-release-date-january-14-2017-solebox-amsterdam-exclusive-175
HTTP://WWW.TIMECERTIFY.COM/34/AIR-MAX-97-SILVER-BULLET-NIKE-AIR-MAX-97-OG-QS-SILVER-BULLET-RELEASE-DATE-JANUARY-14-2017-SOLEBOX-AMSTERDAM-EXCLUSIVE-175
navy blue and grey air maxwhere can i buy the jordan retro 6cheap mens formal shoes onlinenike sb dunk high grey marine wei? nike sunray protect ps kind http://www.warofproperty.com/retro/marine-wei%c3%9f-nike-sunray-protect-ps-kind
HTTP://WWW.WAROFPROPERTY.COM/RETRO/MARINE-WEI%C3%9F-NIKE-SUNRAY-PROTECT-PS-KIND
la foto se est??? cargando wmns nike air max thea mujer running zapatosfootball boots adidas x 17 purespeed fg white gold on salefootball boots adidas x 17 purespeed fg white gold on saleadidas jr predator 18 fg whitecore blackreal coral big and tall limited quincy enunwa 81 new york jets jersey http://www.teknologims.com/perfect/big-and-tall-limited-quincy-enunwa-81-new-york-jets-jersey
HTTP://WWW.TEKNOLOGIMS.COM/PERFECT/BIG-AND-TALL-LIMITED-QUINCY-ENUNWA-81-NEW-YORK-JETS-JERSEY
mens boots boots for men rack room shoesvans era 59 ca harbor blueuk man vans purple white green shoes classics checkerboard authent polmkiuj 053odd future x vans releasing this weekend ombre surf siders vans happy feet in 2018 pinterest mens fashion shoes and footwear http://www.aviyannews.com/prize/ombre-surf-siders-vans-happy-feet-in-2018-pinterest-mens-fashion-shoes-and-footwear
HTTP://WWW.AVIYANNEWS.COM/PRIZE/OMBRE-SURF-SIDERS-VANS-HAPPY-FEET-IN-2018-PINTEREST-MENS-FASHION-SHOES-AND-FOOTWEAR
camiseta regular adidas originals azultenis new balance vino tiendas martinoli 345.00 en mercado libretenis reebok crossfit nano 6 originales 1tenis artigos infantis marumbi t?nis skechers go run ride 3 feminino r 260 http://www.aavaamnews.com/try/t%c3%aanis-skechers-go-run-ride-3-feminino-r-260
HTTP://WWW.AAVAAMNEWS.COM/TRY/T%C3%AANIS-SKECHERS-GO-RUN-RIDE-3-FEMININO-R-260
the north face windstopper softshell nike mercurial superfly v fg orange purple black nike zoom pegasus 34 gris rouge womens nike flyknit lunar 1 black indiana pacers new era nba basic link 9fifty snapback cap nike free run 2 prm hvid justprogaming http://www.justprogaming.com/
HTTP://WWW.JUSTPROGAMING.COM/
womens air jordan 4 cheap black white and grey shoes,nike zoom kobe icon all red green uk,nike elastico finale iii 7.5,uk white sale air jordan 31
HTTP://WWW.SIEUTHIAZK.COM/NIKE-PHANTOM-VISION-ACADEMY-DF-HVIT-NUMBERS_NO

coach outlet online

giuseppe zanotti outlet store

patriots jerseys

ed hardy outlet

coach outlet online

angels jerseys

fivefingers shoes

coach outlet online

pandora canada

nike shoes

kate spade outlet online

nobis jackets

phillies jerseys

kate spade outlet store

nike blazer

pandora charms

yeti tumbler

pandora charms outlet

coach factory outlet

air max 2017

instyler ionic styler

ugg boots

coach outlet online

titans jersey

coach outlet store online clearance

kate spade

discount oakley sunglasses

marc jacobs handbags

air max 270

louboutin outlet

YOLO
nike nfl baltimore ravens 84 ed dickson game women black alternate jersey sale,game ben grubbs mens jersey new orleans saints 66 road white nfl,men nike detroit lions 66 stephen peterman game light blue team color nfl jersey sale,limited leonard hankerson washington redskins youth road jersey 85 nfl white jordan 1 high black red http://www.forumbilir.net/jordan-1-high-black-red-fly_fr
HTTP://WWW.FORUMBILIR.NET/JORDAN-1-HIGH-BLACK-RED-FLY_FR
adidas zx 700 marinen r?d hvit jordan 7 bleu rouge kyle lowry camo jersey mujer nike air max 2014 rosado gris azul air jordan imminent vert rose houston astros new era mlb inter americana 59fifty cap unchartedlust http://www.unchartedlust.com/
HTTP://WWW.UNCHARTEDLUST.COM/
potla? priama tmav? textil prinesen? z?kazn?kom??apky adidas adipure cloudfoam bb4558 5 uke shop mus? vr?ti? peniaze aj ke? z?kazn?k vr?ti po?koden? tovarp?nske zimn? top?nky snehule 2 farby farba hned? fresas by conguitos botas adolescentes outlet plomo http://www.respeknews.com/guadalupe/fresas-by-conguitos-botas-adolescentes-outlet-plomo
HTTP://WWW.RESPEKNEWS.COM/GUADALUPE/FRESAS-BY-CONGUITOS-BOTAS-ADOLESCENTES-OUTLET-PLOMO
office it the bundle of office apparatuses to make your working smooth and effective.Get it downloaded in your PC with the quick help Enter office key code visit here for more subtleties.
ENTER OFFICE KEY CODE
Incredible, lightweight, incorporated insurance for PC, Mac and Android, cloud-based Webroot Internet Security Complete with antivirus ensures individual data by hindering the most recent malware, phishing, and digital assaults. Visit Enter webroot activation key code to introduce webroot antivirus in your pc.
ENTER WEBROOT ACTIVATION KEY CODE
McAfee Activate! you can get started activation with enter product code/key at Mcafee activation key code and visit for more details.
MCAFEE ACTIVATION KEY CODE
Office Setup is available for all platforms with different versions like Enter microsoft product key , Office setup 365, Office setup 2013
ENTER MICROSOFT PRODUCT KEY
norton help to protect your devices against antiviruses and help to optimize and maintain your information from competitor [url=http://enternortonproductkey.com]Enter Norton setup product key[/url] visit this website to install norton antivirus in your pc.
ENTER NORTON SETUP PRODUCT KEY
norton help to protect your devices against antiviruses and help to optimize and maintain your information from competitor Enter Norton setup product key visit this website to install norton antivirus in your pc.
ENTER NORTON SETUP PRODUCT KEY
Download, Install & Activate Ms office 365 for home & Business purpose. Also get full technical help for office setup installation. Visit : Enter office 365 Product key for more details.
ENTER OFFICE 365 PRODUCT KEY
Query items Included scrap from the web AVG AntiVirus.AVG AntiVirus is a group of antivirus programming created by AVG Technologies,a backup of Avast. It is accessible for Windows, macOS and Android Avg Activation Code click here for more details.
AVG ACTIVATION CODE
Mcafee antivirus is broadly utilized antivirus distinguishes and kill PC infection, the mail worms,the trojan programs,and additionally enables your framework to free of infection and other malware is a significant day by day challenge Enter Mcafee Product Key click here for more subtleties.
ENTER MCAFEE PRODUCT KEY
Norton is the most solid antivirus and we are giving you the full help to get it introduced in your workstations and PCs enter norton product key code to activate visit here for more subtleties.
ENTER NORTON PRODUCT KEY CODE TO ACTIVATE
office it the heap of office gadgets to make your working smooth and effective.Get it downloaded in your PC with the snappy help office setup and enter 25 product key click here for more information.
OFFICE SETUP AND ENTER 25 PRODUCT KEY
mcafee activate ensure your private company's PCs against infections and different malevolent projects. So as to keep the illicit appropriation of its product, all McAfee items must be enacted utilizing an extraordinary key.visit www.mcafee.com/activate for more subtleties.
WWW.MCAFEE.COM/ACTIVATE
Norton is the most recommended antivirus software, widely used for its reliability in securing your online experience. It gives complete security to your valuable data and device, and with norton.com/setup security advancements, you need not worry about the security of your devices.
NORTON.COM/SETUP
Get to know about installing and setting up office.com/setup. The advanced version of www.office.com/setup productivity suite opens new doors for you to provide the best business productivity experience across desktops, browsers, and mobile devices.
WWW.OFFICE.COM/SETUP
Download and Install office.com/setup . The users can get the Microsoft Office Setup from both the online or offline mode. In an online way, the user has to visit on office.com/setup and in offline mode, the user has to purchase the office Setup from the shop.
OFFICE.COM/SETUP
norton.com/setup offers a fee-based suite of antivirus products which provide various malware detection method. User can protect their devices by regularly scanning the computer with Norton antivirus. norton.com/setup anti-virus suite uses virus definitions, suspicious behavior, emulation and the sandbox method to detect viruses.
NORTON.COM/SETUP
yellow floral dress forever 21 buy floral maxi dress online malaysia floral dress cap sleeves dillards black and white floral dress vintage flower girl dresses pinterest white floral occasion dress floral dresses wholesale uk
HTTP://WWW.PEPINMYSTEP.COM/FLORAL-DRESSES-WHOLESALE-UK-DRESSH
I am sure you see the trend here... Commercial Mortgage Financing can be used in practically any industry for any kind of commercial property. Speak with your Business Finance Broker when you are ready to invest in a Commercial Real estate opportunity. www.financetypes.us [url=http://www.financetypes.us]www.financetypes.us[/url] For more information on click here: http://www.financetypes.us
FINANCETYPES
Make use of a travel agent that provides travel deals for handicapped travelers. Booking plane tickets and rooms in hotels with journey agents that provide travel methods to disabled individuals is advantageous in many ways. They make sure they book for his or her disabled customers airlines as well as hotels which are disabled pleasant. They make an effort to offer providers and suggestions which will ensure their own clients journey comfortably. www.bestadventuretravel.us
BESTADVENTURETRAVEL
One of the biggest competitions of today is staying fit. It seems like people nowadays want to lose weight instantly as if there is no tomorrow or it is as if it is a passport for the general population. Losing weight and staying fit is never easy. www.healthandworkoutplan.com
HEALTHANDWORKOUTPLAN
The laws of nature are just as they treat every specie (and not only man) with equality. In a jungle, every specie gets its due share of food, air and water which enable them to live a dignified life without being dependent on any other creation. Nature makes no distinction between one specie, and the other as all species are the children of the same God. www.lawinformation.us
LAWINFORMATION
I am certain you begin to see the trend right here... Commercial Home loan Financing may be used in virtually any business for any type of commercial home. Speak together with your Business Finance Broker when you're ready to purchase a Commercial Property opportunity. www.mybusinessplan.us
MYBUSINESSPLAN
You will see all styles and models of fashion blogs as being the internet is stuffed with them. It can take a look at the advantages of wearing lean jeans through boyfriend bluejeans or the best way pink takes the destination of dark colored plus many of the extras. Just like you go internet, you receives your fill of your latest popular trends as a result of fashion blogs. www.stylesbeautytips.com
STYLESBEAUTYTIPS
Real estate shareholders live in addition to die by means of their chance to add importance. With not any added importance, there usually are no gains. This applies with almost any business, but what makes real estate a really great business as well as a great investment decision, is the volume of ways you can contribute value and benefit from big gains. www.realestatevalley.us
REALESTATEVALLEY
Health fitness tips also recommend that vices should be stopped. Smoking predisposes one to vascular conditions such as arteriosclerosis and heart diseases. Alcohol consumption need not be eliminated but should be limited to 30 jiggers a day only. Alcohol still has health benefits such as vasodilation. These are just some of what Health fitness tips recommend www.healthyactivities.us
HEALTHYACTIVITIES
Insurance can be synonymous to a lot people expressing risks involving losses expected coming from a supposed car accident. Here, the price of your losses are going to be borne by the many insurers. www.insuranceguider.us
INSURANCEGUIDER
Discomfort heard this argument intended for spending far more now with quality just to save money in the future. But why not consider the impression your purchase has on the earth, shouldn't shopping ethically participate in the talk too? www.servicesexpert.us
SERVICESEXPERT
"AHealth fitness ideas also suggest that vices ought to be stopped. Smoking predisposes someone to vascular conditions for example arteriosclerosis as well as heart illnesses. Alcohol consumption do not need to be removed but ought to be limited in order to 30 jiggers each day only. Alcohol nevertheless has many benefits such because vasodilation. These are are just some of what Health fitness ideas recommend www.healthimprove.us" www.healthimprove.us
HEALTHIMPROVE
Traveling, for individuals with disabilities, is extremely hectic, particularly when they get to the airport terminal. They face the process of obtaining proper info and instructions. This is actually further aggravated through the huge number of individuals traveling as well as long lists. In international airports, there tend to be attendants which are supposed for carrying on the needs of these travelling along with disabilities. www.safetravelguide.us
SAFETRAVELGUIDE
I know you start to see the trend the following... Commercial Mortgage loan Financing can be utilized in almost any market for almost any commercial house. Speak along with your Business Finance Broker if you are ready to buy a Commercial Real-estate opportunity. www.financialgrow.us
FINANCIALGROW
You will find all forms and shapes of fashion blogs as the internet is full of them. It can talk about the main benefit of wearing lanky jeans over boyfriend jeans or how pink takes the place of black plus all the extras. As you go online, you will get your fill of the latest in fashion trends via fashion blogs. www.newsvillage.us
NEWSVILLAGE
Many of us have heard your argument pertaining to spending additional now in quality to avoid wasting money after. But why don't you consider the result your purchase is wearing the entire world, shouldn't shopping ethically join in on the conversation too? www.shoppinguide.us
SHOPPINGUIDE
You can find all kinds and forms of fashion blogs because internet is brimming with them. It can mention the luxury of wearing lanky jeans around boyfriend skinny jeans or precisely how pink takes the best place of dark-colored plus the many extras. Because you go on-line, you is certain to get your fill in the latest popular trends through fashion blogs. www.onlinefashionshop.us
ONLINEFASHIONSHOP
Real estate buyers live and also die simply by their power to add benefit. With simply no added benefit, there are usually no income. This does work with virtually any business, but what makes real estate this kind of great business plus a great purchase, is how many ways you can value and make the most of big income. www.landproperty.us
LANDPROPERTY
Were you thinking with regards to remodeling your current home? Understand that you may achieve your current goal and not using a giant price. Small changes introduced in nearly all room, including the outdoors on the town can make the many difference. www.thebudgetdecorator.us
THEBUDGETDECORATOR
Insurance is actually synonymous to numerous people discussing risks associated with losses expected from the supposed incident. Here, the expense of the actual losses is going to be borne by all of the insurers. www.insuranceadvice.us
INSURANCEADVICE
You can see all creates and shapes and sizes of fashion blogs for the internet is jam packed with them. It can converse about the luxury of wearing slim jeans across boyfriend shorts or ways pink takes the position of schokohäutige plus lots of the extras. Simply because go via the internet, you becomes your fill for the latest popular trends with fashion blogs. www.servicesdealer.us
SERVICESDEALER
Most likely you view the trend in this article... Commercial House loan Financing can be employed in pretty much any marketplace for virtually any commercial property or home. Speak with all your Business Finance Broker while you are ready to invest in a Commercial Real estate investment opportunity. www.businessterms.us
BUSINESSTERMS
Travel's importance is actually underestimated by lots of people. Travel isn't just fun, enjoyable and pleasant. With the current life styles and function conditions, travel is becoming more than a choice. It is a lot more than just having a good time. www.cheaptraveldeals.us
CHEAPTRAVELDEALS
Health fitness suggestions also advise that vices needs to be stopped. Smoking predisposes anyone to vascular conditions for instance arteriosclerosis and also heart conditions. Alcohol consumption will not need to be eradicated but needs to be limited to be able to 30 jiggers per day only. Alcohol nonetheless has health improvements such since vasodilation. These are just some of what Health fitness suggestions recommend www.idealhealthfitness.us
IDEALHEALTHFITNESS
Read you be conscious of the trend at this point... Commercial Bank loan Financing can be utilised in basically any community for any sort of commercial real estate. Speak in your Business Finance Broker while you're ready to buy a Commercial Properties opportunity. www.financebenefits.us
FINANCEBENEFITS
currentfashiontrend
CURRENTFASHIONTREND
Real estate traders live as well as die through their capability to add worth. With absolutely no added worth, there tend to be no earnings. This holds true with any kind of business, but why is real estate this type of great business along with a great expense, is the amount of ways you can include value and profit from big earnings. www.commercialsproperty.us
COMMERCIALSPROPERTY
Are you thinking concerning remodeling the home? Take into account that you can frequently achieve the goal with out a giant expenditure. Small advancements introduced in virtually every room, including the surface of your home can make every one of the difference. www.houseInnovations.us
HOUSEINNOVATIONS
The truth is that We can sit these today and even write what you deserve to be hunting for in business trends and be able to a 365 days from at present, write the exact same sort in article through different ideas to keep abreast of as business and even society evolve. www.theservicesexperience.com
THESERVICESEXPERIENCE
Health fitness guidelines also advice that vices must be stopped. Smoking predisposes you to definitely vascular conditions including arteriosclerosis along with heart ailments. Alcohol consumption don't need to be taken away but must be limited for you to 30 jiggers every day only. Alcohol even now has benefits such while vasodilation. These are are just some of what Health fitness guidelines recommend www.healthcarecentre.us
HEALTHCARECENTRE
Are you currently thinking regarding remodeling your own home? Remember that you could achieve your own goal with no giant cost. Small enhancements introduced in nearly every room, including the outside of the home can make all of the difference. www.selecthomeadvisor.us
SELECTHOMEADVISOR
Health fitness points also propose that vices need to be stopped. Smoking predisposes that you vascular conditions like arteriosclerosis in addition to heart disorders. Alcohol consumption does not need to be taken out but need to be limited to help 30 jiggers daily only. Alcohol however has health advantages such seeing that vasodilation. These are just some of what Health fitness points recommend www.healthcareaffect.us
HEALTHCAREAFFECT
Just about everyone has heard the particular argument regarding spending a lot more now about quality to save lots of money afterwards. But think about the influence your purchase has on the planet, shouldn't shopping ethically engage in the debate too? www.eventsshopping.us
EVENTSSHOPPING
There are actually all documents and forms and sizes of fashion blogs being the internet is heaped with them. It can go over the main advantage of wearing thin jeans finished boyfriend a pair of jeans or the simplest way pink takes site of charcoal plus the whole set of extras. Whenever you go over the internet, you could get your fill of this latest in fashion trends with the aid of fashion blogs. www.serviceadvisories.com
SERVICEADVISORIES
Health fitness recommendations also suggest vices really should be stopped. Smoking predisposes want you to vascular conditions just like arteriosclerosis plus heart health conditions. Alcohol consumption needn't be wiped out but really should be limited so that you can 30 jiggers on a daily basis only. Alcohol continue to has rewards such when vasodilation. These are are just some of what Health fitness recommendations recommend www.healthifitness.us
HEALTHIFITNESS
You can get all versions and sizes and shapes of fashion blogs given that the internet is rife with them. It can consider the benefit of wearing skinny jeans throughout boyfriend tight pants or skirts or the correct way pink takes spot of black colored plus the extras. Whilst you go web based, you get your fill belonging to the latest popular trends using fashion blogs. www.globenewscenter.us
GLOBENEWSCENTER
You will discover all types and designs of fashion blogs since the internet is filled with them. It can discuss the benefit of wearing thin jeans more than boyfriend denim jeans or exactly how pink takes the area of dark plus all of the extras. While you go on the internet, you can get your fill from the latest popular trends by way of fashion blogs. www.fashionlabel.us
FASHIONLABEL
One can find all methods and figures of fashion blogs when the internet is complete with them. It can focus on the advantage of wearing slender jeans about boyfriend pants or the way in which pink takes the location of ebony plus most of the extras. As you may go on line, you will receive your fill within the latest in fashion trends by fashion blogs. www.theworldnews.us
THEWORLDNEWS
I know that you read the trend these... Commercial Loan Financing should be considered in just about any trade for some kind of commercial premises. Speak with each of your Business Finance Broker if you end up ready to get a Commercial The property market opportunity. www.mybusinessmanager.us
MYBUSINESSMANAGER
The laws associated with nature are simply as these people treat each and every specie (and not just man) along with equality. Inside a jungle, each and every specie will get its because of share associated with food, air as well as water that enable these phones live the dignified life without having to be dependent on every other creation. Character makes absolutely no distinction in between one specie, and also the other because all species would be the children from the same Lord. www.equallaw.us
EQUALLAW
Health fitness hints also counsel that vices has to be stopped. Smoking predisposes to vascular conditions which include arteriosclerosis together with heart medical conditions. Alcohol consumption should not be taken off but has to be limited that will 30 jiggers each and every day only. Alcohol also has health and fitness benefits such mainly because vasodilation. These are just some of what Health fitness hints recommend www.healthandfoodideas.comQ
HEALTHANDFOODIDEAS
Almost certainly you be aware of the trend listed here... Commercial Property finance loan Financing work extremely well in essentially any field for any specific commercial asset. Speak with the Business Finance Broker if you find yourself ready to purchase a Commercial Housing opportunity. www.aboutfinancenews.com
ABOUTFINANCENEWS
The truth is that I will sit right here today as well as write what you need to be searching for in business trends after which a 12 months from right now, write exactly the same sort associated with article along with different tips to keep close track of as business as well as society develop. www.expertsbusinessadvice.com
EXPERTSBUSINESSADVICE
You'll discover all sorts and patterns of fashion blogs for the reason that internet is rich in them. It can look at the main benefit of wearing skeletal jeans in excess of boyfriend trousers or the way pink takes the site of black color plus each of the extras. Since you go on the net, you could possibly get your fill on the latest in fashion trends by using fashion blogs. www.latestfashiontrends.us
LATESTFASHIONTRENDS
The reality is that I am able to sit in this article today in addition to write what you long for to be in search of in business trends then a season from at this point, write identical sort connected with article having different suggestions for be mindful of as business in addition to society advance. www.onlineservicecentre.com
ONLINESERVICECENTRE
Most of us have heard the actual argument with regard to spending much more now upon quality in order to save money later on. But how about the effect your purchase is wearing the globe, shouldn't shopping ethically participate the dialogue too? www.shoppingworld.us
SHOPPINGWORLD
Travel will give you something to count on... to organize... to review for... and later to share. You will bring home experiences. Life might get somewhat monotonous when you let the item, particularly when you finally retire whilst your work lifetime ends. Anticipation might be priced at at least approximately the excursion itself along with the memories of which follow this trip. www.topstoriesus.us
TOPSTORIESUS
Health fitness strategies also recommend that vices should really be stopped. Smoking predisposes you to vascular conditions which includes arteriosclerosis and even heart problems. Alcohol consumption don't have to be done away with but should really be limited to help you 30 jiggers 24 hours only. Alcohol always has what are the benefits such simply because vasodilation. These are are just some of what Health fitness strategies recommend www.healthafitness.us
HEALTHAFITNESS
Will you be thinking in relation to remodeling ones home? Remember you might achieve ones goal with not a giant purchase. Small upgrades introduced in every room, including the outer entrance can make each of the difference. www.loxuryhome.us
LOXURYHOME
Travel provides you with something to anticipate... to get ready for... to research for... and later to talk about. You brings home tales. Life could possibly get somewhat monotonous should you let this, particularly once you retire as well as your work existence ends. Anticipation may be worth at least around the journey itself and also the memories which follow the actual trip. www.travelandadventure.us
TRAVELANDADVENTURE
Health fitness tips and hints also suggest that vices could be stopped. Smoking predisposes people to vascular conditions along the lines of arteriosclerosis not to mention heart sicknesses. Alcohol consumption does not have to be got rid of but could be limited towards 30 jiggers a full day only. Alcohol even so has health rewards such for the reason that vasodilation. These are just some of what Health fitness tips and hints recommend www.healthfitnesstogether.com
HEALTHFITNESSTOGETHER
Seen you are aware of the trend in this case... Commercial Home owner loan Financing are available in very nearly any market place for any variety of commercial building. Speak utilizing your Business Finance Broker remember when you are ready to invest in a Commercial Realty opportunity. www.bestfinanceideas.com
BESTFINANCEIDEAS
More than likely you understand the trend below... Commercial Home finance loan Financing works extremely well in nearly any sector for just about any commercial residence. Speak using your Business Finance Broker when you find yourself ready to get a Commercial Real estate property opportunity. www.businessplanning.us
BUSINESSPLANNING
You will find all forms and shapes of fashion blogs as the internet is full of them. It can talk about the advantage of wearing skinny jeans over boyfriend jeans or how pink takes the place of black plus all the extras. As you go online, you will get your fill of the latest in fashion trends via fashion blogs. www.latestfashionz.us
LATESTFASHIONZ
Real estate individuals live plus die by way of their capability add cost. With virtually no added cost, there will be no sales. This very well with every business, but why is real estate this sort of great business including a great choice, is the sheer numbers of ways it's fine to use value and cash in on big sales. www.friendlyrealestate.us
FRIENDLYREALESTATE
Have you been thinking about remodeling your home? Keep in mind that you can often achieve your goal without a giant expense. Small improvements introduced in almost every room, including the exterior of the house can make all the difference. www.homesrenovation.us
HOMESRENOVATION
Real estate option traders live together with die by just their capacity add valuation. With hardly any added valuation, there happen to be no proceeds. This well said with all business, but what makes real estate an extremely great business in addition to a great financial commitment, is numerous ways it is possible to value and profit from big proceeds. new services points
NEWSERVICESPOINTS
We have all heard the argument for spending more now on quality to save money later. But what about the impact your purchase has on the world, shouldn't shopping ethically be part of the discussion too? www.myshoppingideas.us
MYSHOPPINGIDEAS
Real estate businesses live not to mention die from their capability to add benefits. With certainly no added benefits, there are actually no business earnings. This for sure with any sort of business, but what makes real estate this great business and then a great funding, is the sheer number of ways you'll be able to value and take advantage of big business earnings. www.generalspot.us
GENERALSPOT
Targeted Web Traffic Both state and nationwide traffic available to meet your specific needs. Contact us today to ask how we can help boost your business!

- Have you already purchased website traffic but wanted to better target prospects based on geography? It's now possible with Buy USA State Targeted Website Traffic. Reach specific states with your campaigns and focus only where it makes the most business sense!

MARKLEE
I am sorry
Reageer op dit artikel:
security code Veiligheidscode:

Verstuur
From Adventure To Therapy - Luk Peeters
Wat doet de begeleider?
Via Experientia: process and outcomes as they are experienced by the participants
Op zoek naar de passende relatie
The art of reviewing
The active reviewing cycle
Reviewing adventure activities
Reviewing by doing
Doing reviewing
Reviewing
Experiential Learning: What and how?
Reflectiemethodieken
Put on your glasses
Moving active learning forward
At the boundaries of our images
Een model van groepsdynamica
What the research really says!
Driehoek: angst - verlangen - patroon
Kernkwadranten: korte uitleg
Leerstijlen Kolb
Evaluatieschaal begeleidershouding
Procesbegeleiding vanuit 3P model - Karen Vermeylen, 2008
Procesbegeleiding in outdoor-programma’s
Grondhouding
Theoretisch Kader
Ervaringsleren in een notedop
Gebruikersnaam:    Wachtwoord:
Inspired by Echo Design